19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İspanya Türkiye'yi suçladı

İspanya çevre bakanlığı müsteşarı Arturo Gonzalo, İskenderun’da batan gemideki 2 bin 200 ton zehirli atığın İspanya’dan çıkışında yasadışı durumun sözkonusu olmadığını söyledi.

Müsteşar, İspanya’nın batan gemiyle ilgili iyi niyetli davrandığını söylerken, Greenpeace görevlisi İspanya hükümetini suçladı.

İskenderun’da batan İspanya’dan yola çıkan zehir atık yüklü gemi günlerdir Türkiye’nin gündeminde. Gemiyle ilgili sorumluluğun Türkiye’de mi yoksa İspanya’da mı olduğu tartışılıyor.

İspanya çevre bakanlığı müsteşarı Arturo Gonzalo’ya göre İspanya gemiyle ilgili üzerine düşen görevi yaptı.

Gonzalo: "Ortada bazı ihmaller olabilir"

Gonzalo, "ortada bazı ihmaller olabilir. Sorumluluğu kesinlikle Türkiye’ye atma gibi bir düşüncemiz yok. Türk hükümetinin bu konu ile ilgili olarak başından beri sağduyulu yaklaştığını belirtmek isterim. Ancak İspanya hükümeti de iki sene evvel hükümetinize resmen başvurarak bu geminin derhal geri gönderilmesi hususunda isteğini belirtmişti" dedi.

Gemi, bürokratik engeller ve ihmal nedeniyle gemi İspanya’ya gönderilemedi.

Arturo Gonzalo, "gemi, o dönemde malesef yükü geri getirecek koşullara sahip değildi. Bunun için bir başka gemi ile taşımayı önerdik ancak gemi mahkemelikti ve geri gönderilmesi imkansızdı" dedi.

İspanyol müsteşara göre Türk mahkelemerinin gemi üzerindeki haciz kararı olmasaydı gemi çoktan geldiği limana geri dönmüş olacaktı.

İspanya Türkiye’ye tazminat ödeyecek mi?

İspanya çevre bakanlığı müsteşarı, "tazminat, Basel anlaşmaları çerçevesinde çözülmesi gereken bir husus. Bunun içinde Türkiye’ye Cenevre’de yetkililerle biraraya gelelim açıklamasını yaptık. İspanya kesinlikle üzerine düşen yükümlülükten kaçmayacak. Sorumlular hakkında soruşturma açacak" dedi.

Nükleer baca tozu atıkları

Arturo Gonzalo, İskenderun’a çevre felekatine yol açan nükleer baca tozu atıklarının Avrupa Birliği normları çerçevesinde toplandığını, ortada yasadışı ticaretin olmadığını söylüyor.

Gonzalo, "termik santrallerden bu tozlar toplanırken yanlış bir uygulama yoktu. Ancak mallar ıslandığı için kullanılmaz hale geldi. Burada sorgulanması gereken konu geminin Türkiye’ye nasıl sokulduğu" dedi.

Greenpeace İspanya yetkilileri ise bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor.

Greenpeace görevlisi Sara Del Rio, Greenpeace’in pek çok kez şikayette bulunmasına karşın bu tür zehirli atıkların İspanya’dan rahatlıkla çıktığını savunuyor.
Sara Del Rio: "İspanya sorumluluğu almalı"

Sara Del Rio, "Asland şirketi zehirli atığı istediği gibi yükleyip rahatça ülkeden çıkabilmiş. Bu nasıl olur da kanunlara uygun olur. İspanya sorumluluğu almalı" dedi.

İspanyol çevre bakanlığı müsteşarı Gonzala’ya göre İskenderun’da batan zehirli atığın aynısı, Asland şirketi tarafından daha önce 18 kez Cezayir’e satılmış.

Müsteşar, şu ana kadar Cezayir ile bu ticaret konusunda sorun yaşanmadığını söylüyor.

Greenpeace, açıklamaya tepkili

Sara Del Rio, "Türkiye’de batan zehirli atık 18 kez Cezayir’e gönderildiyse bunların hangisinin denetime tabii tutulduğunu bilmek istiyoruz. Bu malların İspanya’dan çıkışı kesinlikle durdurulmalı. Üstelik Asland şirketi zehirli madde taşıdığı için ceza almış bir şirket. Buna rağmen bu şirketin taşıdığı mallar kontrol edilmemiş" dedi.

Greenpeace’e göre öncelikli suç gerekli denetimi yapmayan İspanya’da.

Türkiye ise kendi topraklarında yaşanan zehirli atık krizine ilgisiz kalmakla suçlanıyor.


cnntürk
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2004 Pazartesi 10:57:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?