26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İspanyollar Badem'e talip!

Yaklaşık 4 yıl önce Didim'de yaralı halde bulunan ve tedavisinin ardından doğal ortamına bırakılan Badem'i almak ve kendi sularına bırakmak isteyen İspanya, onun için iyi bir fiyat da önerdi. Ancak, yetkililer bu teklife sıcak bakmıyor.

Akdeniz foku Badem, 2006 yılının Aralık ayında Aydın'ın Didim ilçesi sahilinde yaralı halde bulunmuştu. Tedavisi süresince insanlara alışan ve doğal ortama bırakıldıktan sonra bir görünüp bir kaybolan Badem'e 4 yıl sonra talip çıktı.

İspanya Hükümeti, 1 milyon dolara Badem'i almak istediğini açıkladı.

İspanya'nın bu talebinin nedeni de düşündürücü. Çünkü Badem ilk ortaya çıktığında İspanya konuyla çok ilgilenmedi, ancak zamanla İspanya kıyılarında yaşayan Akdeniz foklarının sayısı azaldı.

İspanyollar, kendi fok nüfusunun çoğaltmak için bir proje başlattı. Ama proje başarısız olunca İspanyol bilimadamları Badem'e göz dikti ancak Türkiye'den bekledikleri olumlu cevabı alamadılar.

Akdeniz Foku Araştırma Grubu Dernek Başkanı Cem Orkun Kıraç, "Badem'i almak ve kendi karasularında salmak istediler. Ancak hem Türkiye'deki yetkililer, hem de Badem'e bakan bizler buna imkan vermedik" dedi.

Akdeniz foku, Akdeniz'e kıyısı olan Türkiye, Yunanistan, Fas, Moritanya ve İspanya kıyılarında yaşıyor. Bütün Akdeniz'de toplam 600 fok yaşarken, bunların 100 tanesinin Türkiye kıyılarında olduğu biliniyor. Akdeniz foklarının en büyük kolonisinin de Mersin kıyılarında olduğu tahmin ediliyor.

 

...
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2010 Çarşamba 20:22:17
Güncelleme :17 Kasım 2010 Çarşamba 20:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?