19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İsrail, Hamas'ın yeni lideri Rantissi ile oğlunu öldürdü

İsrail helikopterlerinin Gazze’de, Hamas lideri Abdülaziz Rantissi’nin aracına düzenlediği füze saldırısında Rantissi hayatını kaybetti. Saldırıda Rantissi’nin yanı sıra oğlu da öldü. İsrail daha önce de düzenlediği suikastte Şeyh Yasin’i öldürmüştü.

Görgü tanıkları, Rantisi'nin aracına bir İsrail helikopterinden füzeyle saldırıldığını söylediler.

İsrail ordusunun operasyonu, Filistinli bir intihar saldırganının Erez'de kendisini havaya uçurmasından birkaç saat sonra geldi.

Gazze'deki BBC muhabiri Peter Greste, operasyonun intihar saldırısına misilleme olarak düzenlenmiş olabileceği yolunda spekülasyonlar olduğunu bildirdi.

İsrail'in düzenlediği bir operasyonda Hamas'ın ruhanî lideri Şeyh Ahmed Yasin'in öldürülmesi ardından Abdülaziz Rantisi İsrail'in başlıca hedeflerinden birisi olmuştu.

Saldırının ardından Gazze'deki Şifa Hastanesi çevresinde toplanan Filistinliler intikam yeminleri ettiler.

Hamas'ın üst düzey isimlerinden İsmail Haniya, Rantisi'nin kanının boşa akmayacağını söylerken Filistin Yönetimi saldırıyı kınadı ve İsrail'i devlet terörü uygulamakla suçladı.

İsrail helikopterlerinin Gazze'de Hamas lideri Abdülaziz Rantissi'ye düzenlediği füze saldırısında Rantissi'nin yanı sıra oğlu ile bir korumasının da öldüğü belirtildi.

Gazze'deki hastane kaynakları, saldırıda Rantissi ile oğlu Muhammed ve koruması Ekrem Nasır'ın öldüğünü, yoldan geçen 5 kişinin yaralandığını belirtti. Araçta, Rantissi'nin karısının da bulunduğu belirtilirken, Rantissi'nin eşinin durumu konusunda bilgi alınamadı.

Hamas lideri Rantissi'nin hastaneye ağır yaralı olarak, kanlar içinde götürüldüğü, hastaneye ulaştıktan 5 dakika sonra da öldüğü belirtiliyor.

Filistinliler, Rantissi'nin vurulduğu haberinin ardından sokaklarda intikam alacaklarını belirten sloganlar atmaya başladılar ve hastaneye akın ettiler.

Filistinlilerin sokaklarda koşarak intikam şeklinde bağırdıkları belirtildi.

Felç nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hamas'ın kurucusu ve ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin, 22 Mart'ta, sabah namazı çıkışında İsrail askeri helikopterinin attığı 3 füze ile hayatını kaybetmişti.

Yasin'in yerine, Hamas'ın Gazze'deki liderliğine Rantissi getirilmişti.
--------------------------------------

Abdülaziz El Rantissi kimdir?

Hamas’ın kurucusu ve dini lideri Şeyh Ahmed Yasin’in geçen ay İsrail hava saldırısında öldürülmesinden sonra örgüt içinde en güçlü isim olarak göze çarpan Abdülaziz Rantissi, örgütün siyasi liderliğini yürütüyordu.

ÇOCUK DOKTORU

Gazze İslam Üniversitesi’nde okuduktan sonra eğitimine Mısır’da devam eden ve mesleği çocuk doktorluğu olan 56 yaşındaki Rantissi, basına sık sık yaptığı açıklamalarla, örgütün sözcülüğü görevini de kısmen yerine getiriyordu.

İsrail’in geçen Haziran ayındaki hava saldırısında hedef alınan Rantissi, saldırıdan sadece ayağı yaralanarak kurtulmuştu.

GÜNEY LÜBNAN’DA SÜRGÜN

İsrail tarafından birkaç kez cezaevine gönderilen Abdülaziz Rantissi, Filistinlilerin 1992’de İsrail’e ilk başkaldırıları (birinci İntifada) sırasında Güney Lübnan’a sürülmüştü.

Felç nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hamas’ın kurucusu ve ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin, 22 Mart’ta, sabah namazı çıkışında İsrail askeri helikopterinin attığı 3 füze ile hayatını kaybetmişti.

Yasin’in yerine, Hamas’ın Gazze’deki liderliğine Rantissi getirilmişti. Evli olan Rantissi’nin 6 çocuğu bulunuyor.

GAZZE - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2004 Cumartesi 21:36:44
Güncelleme :18 Nisan 2004 Pazar 15:45:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa BOZKURT IP: 81.215.10.xxx Tarih : 18.04.2004 12:08:30
...yazıklar olsun..!şu anda insanlıktan dem vuran BM'si,AB'si ve insanlık savunucuları acaba bu olaylar hakkında ne söyleyecekler.Teröristlerin tek bir amcı vardır o da insanlığı tehdit etmesidir.Eğer savaş yapılacaksa onun da bir şartları vardır.Taş'a, kalaşnikof'a karşı füze açık bir ifade ile erkeklik değildir.Bu ezmektir,tepelemektir, kısaca hedefe ulşmak için makyavelist bir tavırdır.İnsanlık tarihinde hiç bir milletin tamamen yok olduğu görülmemiştir.Bunu en iyi bilenler de şüphesiz yahudilerdir.Çünkü tarihte o kadar sürgün o kadar katliama uğrammışlardır ki dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda kalmışlardır.Fakat bunu yapanlar müslüğmanlar değil romalılardır.O kadar katliam rağmına yok olmadılar ki müslüman-filistin halkı da yok olmayacaktır ve bağımsızlığına kavuşacaktır..benim anlamadığım bazı müslüman ülkelerinde yahudilere destek çıkmasıdır.Üzülerek ifade edeyim ki bu ülkeler arasında bizim ülkemizde var.hiç kimse bu olaylar hakkıda ne menfi ne müsbet hiçbir şey söylememesi.yani susmaları. bem bunu merhum M.Akifin bir şiiriyle anlatymak istitorum: "Ben böyle bakıp durmayacaktım, dili bağlı, İslâmı uyandırmak için haykıracaktım. Gür hisli, gür imanlı beyinler, coşar ancak, Ben zaten uzun boylu düşünmekten uzaktım Haykır! Kime, lâkin? Hani sâhipleri yurdun? Ellerdi yatanlar, sağa baktım, sola baktım; Feryâdımı artık boğarak, na'şını, tuttum, Bin parça edip şi'rime gömdüm de bıraktım. Dertli şair o zamanlarda aziz vatanımızın ecnebiler çizmelerine ezdirmemek için söylemişti...VİCDAN sahibi her canlı ruhunda acıyı duyacaktır. İnsalığın aklını başına alması gerektiğini,hayvanlar gibi boğuşmamamalrını ümid ediyorum...savaşsız bir dünya,hoşgörülü bir insanlık,duyarlı ve önyargısız bir birey..bu çağrı düşünen insanlara ve düşünnce insalarına. sagılarımla...