20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İsrail Adalet Bakanı Lapid: Operasyonlarımız insanlık dışı

Batı Şeria'nın Nablus kentinde bir aracın infilak etmesi sonucu 2 Filistinli militan öldü, bir militan da ağır şekilde yaralandı. Filistinli ve İsrailli yetkililer, patlamaya, militanların araçtan indirmeye çalıştıkları patlayıcı maddelerin yol açtığını söylediler.

İsrail askeri yetkilileri, ordunun olayla ilgisinin bulunmadığını kaydettiler. Patlama sonucu etrafa ceset parçaları saçılırken, bölgedeki bazı binaların da hasar gördüğü bildirildi.

Bu arada İsrail Adalet Bakanı Yosef Lapid, ülkesinin Gazze Şeridi’ndeki Refah mülteci kampında Filistinlilerin evlerinin buldozerlerle yıkılması görüntülerinin, kendisine anneannesinin Naziler tarafından yapılan zulmü hatırlattığını söyledi.

Bakan, görüntülerin Nazi soykırımı sırasında evinden atılan büyükannesini hatırladığını ifade etti.

Lapid, kabine toplantısında 40'ın üzerinde Filistinlinin öldüğü, çok sayıda evin de yıkıldığı Refah Mülteci kampındaki İsrail operasyonlarını "insanlık dışı" diye nitelendirdi.

Adalet Bakanı'nın bu sözleri, Başbakan Ariel Şaron ve iktidarın büyük ortağı Likud partili bakanları kızdırdı. Şaron, açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

İsrail, operasyonun amacının silah kaçakçığı yapılan tünelleri ortadan kaldırmak ve Mısır sınırındaki güvenlik bölgesini genişletmek olduğunu açıklamıştı.

Lapid, İsrail ordusunun operasyonlarını Naziler'le karşılaştırmadığını söylese de, toplantıda yaptığı çıkış hem İsrail'de hem de uluslararası platformda operasyonlarla ilgili tartışmalar yeniden alevlendirecek.

Açık sözlülüğüyle tanınan Lapid, İsrail ordusu tarafından yıkılan evinin enkazı arasında ilaçlarını arayan yaşlı bir Filistinli'nin görüntülerini televizyonda izlediğinde kendi büyük annesinin İkinci Dünya Savaşı sırasında çektiği eziyeti hatırladıığını söyledi.

Savaş sırasında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de olan ve ailesinin büyük bir bölümünü soykırımda kaybedeb Adalet Bakanı Lapid, bir radyo programında da İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonları konusunda çekinceleri bulunduğunu söylemişti.

İsrail ordusu ise Refah'ta Filistinliler'in evlerinin yıkımına devam edileceğini açıkladı. mısır sınırındaki tünellerin ortadan kaldırılmasını amaçladığı savunulan benzer operasyonlarda İsrail yüzden fazla evi yıkmıştı.

Adalet Bakanı Yosef Lapid, bu operasyonlar nedeniyle İsrail'in dünya kamuoyu gözünde "canavar" olarak görüldüğünü söyledi.

İsrail toplumunda da operasyonlar sırasında çok sayıda sivil Filistinli'nin öldürülmesi endişeyle karşılanıyor.
BBC - VOA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2004 Pazar 22:28:37
Güncelleme :23 Mayıs 2004 Pazar 23:59:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?