19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İsrail Batı Şeria’yı ablukaya aldı

İsrail, Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölüm haberi gelmesi üzerine, Batı Şeria’ya tam abluka uygulamaya başladı.

Ordu radyosu, Batı Şeria’ya giriş çıkışın ikinci emre kadar yasaklandığını bildirdi.

Radyo, Gazze Şeridi’ne ise tam abluka uygulanmayacağını haber verdi, ancak bu bölge zaten tecrit edilmiş halde.

Katzav:"Filistin’le ilişkilerde umarım yeni sayfa açılır"

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katzav, Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümüyle "yeni bir sayfa" açılacağını umduğunu bildirdi.

Katzav, yazılı açıklamasında, "Arafat’ın ölümü yepyeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Umarım yeni Filistin yönetimi, terörizme ve şiddete son vermek için yeni bir yola girer, bu da müzakereleri yeniden başlatır" ifadesini kullandı.

Katzav, "Yeni yönetim bu yola girerse karşısında barışa arzulu güvenilir bir ortak bulacaktır" dedi ve yeni yönetimin, Filistin halkını acı ve ızdıraptan çekip çıkaracak tarzda hareket etmesini diledi.
Onbinlerce Filistinli Sokaklarda: Babamız Öldü

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın ölüm haberinin ardından onbinlerce Filistinli Gazze Şeridi’nde sokaklara döküldü.

Bazı Filistinlilerin havaya ateş açtıkları, Filistin bayraklarının taşındığı Gazze sokaklarında, hoparlörlerden Arafat’ın bazı önemli sözleri duyuruluyor.

Filistinliler sokaklarda "babamız öldü" diyerek birbirlerine sarılırken, Arafat resimleriyle donatılmış arabalar kornalar çalarak ilerliyor.

Gazze Şeridi’nin her tarafında, mülteci kamplarında kalabalıkların yollara yığıldığı bildiriliyor.

Arafat’ın Ramallah’taki karargahı Mukata’da Filistin bayrakları yarıya indirilirken, televizyonlardan Kuranıkerim okunmasına başlandı. Arafat’ın generaller dediği Filistinli çocuklar da sokaklarda lastikler yakarak gökyüzünü siyah dumanlara boğuyor.

Arafat’ın ölümü nedeniyle 40 günlük yas ilan edilen Filistin’de bayraklar yarıya indirildi.

Paris’te hayatını kaybeden Arafat’ın cenazesinin yarın tören için Mısır’a götürülmesi, daha sonra Ramallah’ta toprağa verilmesi bekleniyor.

Arafat’ın naaşı taş lahite konulacak

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın naaşının, daha sonra Kudüs’e gömülebilmesi için taş lahite konulacağı belirtildi.

Arafat’ın lideri olduğu El Fetih’in önde gelenlerinden Ahmed Gneym, "Arafat, daha sonraki bir zamanda yeniden Kudüs’e defnedilebilmek üzere Mukata’da (Arafat’ın karargahı) tahta değil, taş bir lahitle defnedilecek" dedi.

Yaser Arafat’ın yardımcılarından Yaser Abdrabbo, Arafat’ın cumartesi günü Ramallah’ta toprağa verileceğini açıklamıştı.

Arafat’ın cenaze töreni ise yarın Kahire’de yapılacak.

GAZZE - AA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 10:18:47
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 10:23:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?