19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İsrail ile 'randevu' gerilimi

İsrail`in sanayi, ticaret ve istihdamdan sorumlu Bakan ve Başbakan Yardımcısı Ehut Olmert`in Türkiye ziyareti ikili ilişkiler için "bir test" olarak değerlendirildi.

Haaretz gazetesi, Başbakan Erdoğan`ın tatilde olacağı için İsrail Başbakan Yardımcısı Olmert ile görüşmeyeceğine ancak aynı gün Suriye Başbakanı ile olan görüşmesini iptal etmediğine dikkat çekerken yine ikili ilişkilerin sürdürülmesinin her zamankinden büyük önem taşıdığını vurguladı.

Haaretz gazetesi, Ehud Olmert`in Türkiye ziyareti dolayısıyla Türk-İsrail ilişkileri konulu bir başyazı yayınladı. ``Beslenmesi gereken bağlar`` başlığını taşıyan yazıda Olmert`in ziyaretinin ``bir test`` olarak değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`ün İsrail konusunda yaptıkları sert açıklamalar dikkate alınarak üst düzey bir İsrail yetkilisinin ev sahibi ülke tarafından nasıl karşılanacağına yakından bakılması gerektiği vurgulanan yazıda, Türkiye`den gelen haberlere göre Türklerin Olmert`i iyi ağırlamak amacıyla olağanüstü bir çaba gösterdiği belirtildi. Buna karşın Başbakan Erdoğan`ın tatilde olacağı için Olmert ile görüşmeyeceğini kaydeden Haaretz, ancak Erdoğan`ın aynı gün Suriye Başbakanı ile olan görüşmesini iptal etmediğine dikkat çekti.

KARDEŞ DEVLETLER OLARAK GÖRÜLDÜ

Haaretz, Türkiye`deki karşılama protokolü ve Ankara`da söyleminin nuanslarına o kadar yakın takip etme zorunluğunun, İsrail için yeni bir tecrübe olduğunu belirterek şöyle devam etti:

``Türkiye ile İsrail arasında tam diplomatik ilişkiler kurulur kurulmaz yapılan askeri ve ekonomik anlaşmalar, hızlı bir biçimde ikili ilişkileri o kadar güçlendirdi ki iki ülke, Ortadoğu`da ``kardeş devletler`` olarak değerlendirildi. Bu bağlar, diplomasi ve iş çerçevesinden çok ötesine giden bağlardır. Türk ve İsrail kamuoyunları, birbirini müttefik olarak görüyor ve yüzbinlerce İsrailli, Türkiye`ye yaptıkları ziyaretler sırasında evinde hissetme mutluğunu tattı.``

Buna karşın, Başbakan Erdoğan başkanlığındaki hükümetin, Ariel Sharon hükümeti ile İsrail halkı arasında bir çizgi çizmek istediğini öne süren gazete, Türk hükümetinin İsrail ile olan derin dostluğunun, Türkiye`ye, bölgesel çıkarlarına zarar verebilecek veya Türkiye`de İsrail karşıtı duyguları kışkırtabilecek politikaları eleştirme hakkını verdiğini söylediğini yazdı.

ERDOĞAN HÜKÜMETİNİN NİYETİ

Türkiye`nin, İsrail hükümetinin politikalarını sorgulama hakkının olduğunu vurgulayan gazete, buna karşın eleştiri tarzının, Erdoğan hükümetinin niyetleri konusunda soru işaretlerini yaratığını savundu.

Haaretz, İsrail hükümetinin ülkelerle olan ilişkilerinin iyi değerlendirilmesi gereğine işaret ederken bunun özellikle, Avrupa`nın bir parçası olmayı arzularken aynı zamanda Müslüman dünyası tarafından bir ortak olarak kabul edilmek isteyen Türkiye gibi bir ülke için geçerli olduğunu savundu. Aynı zamanda Erdoğan hükümetinin, önceki hükümetten farklı bir gündeminin olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten gazete, ``Bu nedenle, bir Müslüman ülkenin İsrail ile iyi bir ilişkisinin olmasının bir çelişki olmadığını kanıtlamak için Türkiye ile iyi bir ilişki sürdürmek her zamankinden çok büyük bir önem taşıyor`` görüşünü dile getirdi. Haaretz şöyle devam etti:

``Bu, aynı zamanda Olmert`in ziyaretinin taşıdığı önemi gösteriyor. Türkiye ile kavga etmek veya İsrail`i yapmakla suçladığı diplomatik hataların ayrıntıları üzerinde tartışmak kolay olurdu. Aynı zamanda Türkiye`nin, kısmen İsrail ile olan dostluğu nedeniyle Washington`dan aldığı büyük miktar yardımı göz önüne serme gereği de yok. En iyisi, bölgesel diplomatik misyonlarına katılmasını sağlamak ve bir dost ile müttefik olarak ona saygı göstermek için Türkiye ile ilişkilerin nasıl iyileştirileceğini araştırmaktır.``
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2004 Salı 14:32:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?