23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’İsrail-Suriye gizlice görüştü’ iddiası

İsrail, Suriye ve Ürdün’ün dışişleri bakanlıkları yetkililerinin, geçen hafta Ürdün’de barış görüşmeleri için gizlice bir araya geldikleri öne sürüldü.

İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Ürdünlü kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Suriye ve İsrail teknik komitelerinin, Ölü Deniz’in Ürdün tarafındaki Movenpick Oteli’nde bir araya geldiklerini belirtti.

Bir başka toplantının daha planlandığını, ancak henüz tarih tespit edilmediğini belirten Ürdünlü kaynak, toplantının amacının, barışa yönelik, daha sağlam ilişki imkanlarını tartışmak olduğunu kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, toplantıyla ilgili, ”İlk defa duyuyorum” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, geçen kasım ayında İsrail’i hiçbir önkoşul olmaksızın barış görüşmelerine davet etmişti.

İsrail bu teklifi reddederken, Esad’ın teklifinde ciddi olması halinde Lübnanlı Hizbullah örgütüne karşı çok sıkı önlem alması, Şam’daki terör örgütlerinin bürolarını kapatması gerektiğini dile getirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom da Suriye’nin Filistinli örgütlerin bürolarını ve Şam’daki askeri üsleri kapatıp, Hizbullah’ın İran’dan Şam Havalimanı yoluyla füze aktarmasını durdurarak, sözden eyleme geçmesi gerektiğini söylemişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav ise Suriye’nin teklifini ciddiye alarak, “önemli” bulduğunu ifade etmiş ve “yararlı” olabileceğini kaydetmişti.

Tel Aviv’de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan son intihar eylemini, İslami Cihad örgütünün Suriye’deki yetkililerinin üstlenmesi üzerine, İsrail, Suriye’ye karşılık verme tehdidinde bulunmuş, İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Zeev Boim, ülkesinin geçmişte Suriye hedeflerine saldırdığını hatırlatarak, gerekirse bunu yine yapacaklarını söylemişti.


AA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 00:08:26
Güncelleme :1 Mart 2005 Salı 00:58:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?