17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'İsrail Türkiye'den barış sürecine katkı istiyor'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün 4-5 Ocak 2005 tarihinde İsrail'e yapacağı ziyaretin, Türkiye’nin yeniden canlandırılmaya çalışılan Ortadoğu Barış Süreci'nde "etkin bir oyuncu" olması açısından önem taşığı belirtiliyor.

Bir İsrail kaynağı, "Ziyaret rastlantı değil" derken, Türkiye'nin yapabilecek bir katkısı olduğunu da söyledi. Abdullah Gül'ün ziyaretine İsrail'de büyük önem veriliyor. Başbakan Ariel Sharon ve Dışişleri Bakanı Silvan Shalom ile görüşecek olan Gül, 4 Ocak'ta İsrail'de, 5 Ocak'ta ise Filistin'de görüşmelerde bulunacak. Ziyaretin iki yıldan bu yana gündemde olduğu, ancak ortamın müsait olmadığı için şimdiye kadar gerçekleşemediği kaydedildi.

Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümüyle Ortadoğu'da yeni bir ortam yaratıldığı, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'dan İngiltere Başbakanı Tony Blair'e kadar birçok önemli politikacının son dönemde Ortadoğu'yu ziyaret ettiğine dikkat çekiliyor.

Gül'ün ziyaretini değerlendiren bir İsrail kaynağı da "Türkiye, diğer ülkeler gibi İsrail'le Filistinliler arasındaki yeni sürecin şekillendirilmesinde söz sahibi olmak istiyor" diye konuştu. "Türkiye'nin yapacağı bir katkı var ancak eğer bölgeye yakında gelmezse treni kaçıracak" diyen kaynak, özellikle bölge ülkelerinden Mısır'ın başlattığı girişimlere dikkat çekti.

Buna karşı, önceki yıllarda Ortadoğu Sürecinde "kolaylaştırıcı" görevini üstlenen Türkiye'nin yeni süreçte ne gibi bir rol oynayabileceğinin henüz belli olmadığı ifade ediliyor. Kaynak, "Türkiye bir rol oynamak istiyor, ancak ne gibi bir rol, henüz bilinmiyor. Neler yapabileceğini Türkiye söylemelidir" diye konuştu.

Ancak kaynak, Filistin'de "ılımlı bir siyasi" liderliğin desteklenmesinin önemini vurgularken, Türkiye'nin Filistin'e sosyal ve ekonomik destek sağlamasını istediklerini de söyledi. Kaynak, Türkiye'nin Filistinler'e teknik eğitim vermesinini önemine de işaret etti.

Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail ve Suriye arasındaki sorunların çözümü için Türkiye'de toplantı yapılması önerisinin, Gül tarafından İsrail'e iletileceği belirtilirken, İsrail'in bu aşamada Suriye ile olan sorunların çözümüne öncelik vermediği bildirildi.

İsrail'in, "İsrail-Filistin" sürecine odaklanmak istediği, bu süreçte mesafe alınırsa İsrail-Suriye sorunlarında ilerleme sağlanabileceğini düşündüğü belirtildi. Bu arada, Abdullah Gül'ün ziyareti ikili ilişkiler açısından da çok olumlu olarak değerlendirilirken, son dönemde İsrail'den Türkiye'ye yapılan yoğun ziyaretlere dikkat çekiliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da ocak sonunda İsrail'i ziyaret edeceği, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın daha sonra İsrail'i ziyaret etmeyi planladığı belirtildi.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 15:17:23
Güncelleme :25 Aralık 2004 Cumartesi 20:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?