19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'İsrail Türkiye'ye daha dürüst davranmalı'

İsrail’in, Kuzey Irak’ta Kürtlerle işbirliği yapmak için geçen yıldan beri Kürt komando birimlerini eğittiğini haber yapan New Yorker Dergisi yazarı gazeteci Seymour Hersh, CNN TÜRK’te yayınlanan Gece Görüşü programında Ahu Özyurt’un sorularını cevaplandırdı.

Gece Görüşü’ne konuşan Seymour Hersh, noelden önce İsrail’in Kuzey Irak’a çok sofistike komando birlikleri gönderdiğini kaydetti. "Bu birliklerin amacı başka komando birliklerini eğitmekti, belki Irak’taki Sünniler’den veya diğer bölgelerden gelecek ayaklanmaları bastırmaktı amaç" diyen gazeteci, konunun Türkiye bağlantısına da değindi.

"Şimdi aylar geçtikten sonra ve güneyde işler çığrından çıktıktan sonra komando kuzeye de geçebilir, Türkiye’ye de gelebilir" diyen Hersh, çok iyi eğitim almış bu kişilerin siyasi suikast konusunda uzman olduklarının altını çizdi.

İsrail’in amacının Türkiye ile düşmanlaşmak olmadığını belirten Seymour Hersh, bu ülke için Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu söyledi. Hersh’e göre, Suriye ve İran’ı izlemek amacındaki İsrail’in Türkiye’ye karşı daha dürüst olması gerekiyor.

İsrail’in kendisini İran ve Suriye’ye karşı korumak amacında olduğunu Hersh, İsrail’in endişelerinin ardında, Hamas’ın mali destek bulmasının ve Filistin bölgesindeki ayaklanmaların artması olduğunu savundu.

Kuzey Irak’taki son dönemde meydana gelen gelişmeleri demografik perspektiften de ele alan Hersh, bu bölgede Arap halkının güneye doğru itildiğini doğrulayarak, Türkmenlerin kendisine, hergün 50 ila 75 Kürt ailenin bölgeye geldiğini aktardıklarını kaydetti.

Bağımsız bir Kürt devletinin petrole ihtiyacı olacağını belirten Hersh, bunun için de Kerkük kentinin gerekli olduğunu vurguladı.

Olaylar Türkiye için ne ifade ediyor?

Kuzey Irak’taki gelişmelerin Türkiye için büyük bir mesele olduğunu düşünen New Yorker yazarı, bu kadar önemli bir konuda Türk yetkililerin açıklama yapması ve konunun Türkiye’de tartışılması gerektiğini söyledi.

Üst düzey Türk generallerin konuyu görüşmek üzere Washington’da temaslarda bulunduklarını belirten Hersh, Türkiye – İsrail ilişkilerinin büyük hasar gördüğünü iddia etti.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2004 Çarşamba 18:07:42
Güncelleme :23 Haziran 2004 Çarşamba 18:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?