20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İsrail tutukladığı İngiliz gazeteciyi serbest bıraktı

İsrail polisi, vatan hainliği suçundan 18 yıl hapis yatan ve geçen ay serbest bırakılan nükleer fizikçi Mordechia Vanunu ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan İngiliz gazeteci Peter Hounam'ı serbest bıraktı.
Hounam, nükleer sırları açıkladığı için vatan hainliği suçundan tutuklanarak 18 yıl cezaya çarptırılan Vanunu'nun ifşaatlarını 1986'da gazetesinde yayınlamıştı.
İsrail İç Güvenlik teşkilatı Şin Bet, Sunday Times gazetesi için çalışan Peter Hounam'ın yayınlanacak bir kitapla ilgili olarak Vanunu ile irtibat kurduğundan şüpheleniyordu. Dün geç saatlerde gözaltına alınan ve kısa süre önce Kudüs'teki cezaevinden çıkarılan Hounam, kendisine yöneltilen ajanlık suçlamalarını reddetti ve İsrail güvenlik güçlerini eleştirdi. Cezaevi dışında bekleyen gazetecilere açıklamalar yapan İngiliz gazeteci, "Ben nükleer konularda ajanlık yapan biri değilim ve İsrail güvenlik güçlerinin iyi bir iş yaptığını düşünmüyorum" dedi. Cezaevinde zorluklar yaşadığını da belirten Hounam, uyumasının engellendiğini ve eşiyle konuşmasına da izin verilmediğini kaydetti.
Mordechia Vanunu, Dinamo Nükleer Tesisi'nde teknisyen olarak çalışırken buradaki gizli bilgileri Sunday Times gazetesi aracılığıyla bütün dünyaya duyurmuştu. Geçen ay cezasını tamamlayarak tahliye edilen Vanunu'ya, gazetecilerle konuşma yasağı getirilmişti.

KUDÜS-(İHA)
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2004 Perşembe 13:39:26
Güncelleme :27 Mayıs 2004 Perşembe 23:12:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?