18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İsrail'den Erdoğan'a eleştiri

İsrail Gizli Servisi Mossad’a yakınlığıyla bilinen Debka File sitesinde yayımlanan bir yorumda, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ağır bir dille eleştirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye ve İran’a yakınlaşarak İsrail’in bölgesel caydırıcılığına zarar verme stratejisi güttüğü öne sürüldü.

İsrail istahbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen internet sitesi Debka, nükleer tesislere ilişkin tartışma üzerinden, İran’ın, İsrail’in stratejik müttefiklerini etki altına aldığı belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu kapsamda İsrail’in bölgedeki çıkarlarına ters düşen girişimlerde bulunduğu savunuldu.

Debka’nın iddialarına göre Erdoğan, İran’la ilişkileri iyi tutmak için, Türk hava sahasının İsrail uçaklarına kapatılacağının garantisini verdi ve bu durumdan Washington ve Kudüs’ü haberdar etmedi. Erdoğan’ın, yapılan ikili anlaşmaları görmemezlikten gelerek Türkiye’yi İran, Suriye ve Arap ülkeleri eksenine çekmeye çalıştığı da öne sürüldü.


TÜRKİYE VE SURİYE ARASINDA ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Sitede yer alan ilginç iddialardan biri de, Türkiye ve Suriye arasında askeri işbirliğine gidilecek olması olarak öne çıkıyor. Buna göre Erdoğan, önümüzdeki ay gerçekleştireceği Şam ziyaretinde Türkiye ve Suriye arasında askeri işbirliğinin başladığını ilan edecek.

ABD’deki Yahudi lobisinin Türkiye’nin çıkarlarını savunduğu ifade edilirken, TSK envanterinde bulunan 170 adet M-60A1 tankın modernizasyonu projesinin gündemde olduğuna da dikkat çekildi. Böyle bir süreçte Erdoğan’ın girişimlerinin ve açıklamalarının İsrail’i küçümsemek olduğu savunuldu.


ÜÇ DANIŞMANIN İŞİ ZOR

Erdoğan’ın üç dış politika danışmanı Ömer Çelik, Egemen Bağış ve Şaban Dişli’nin, bu gerginlik içinde gelecek hafta İsrail’e giderek ilişkilerin yumuşatılması için girişimlerde bulunacağı kaydedildi.

Ancak üç AKP’linin işinin hiç de kadar kolay olmadığı yorumu yapıldı.


Yorumda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

’-Erdoğan, ilişkileri sıcak tutmak uğruna İran’a, Türk hava sahasının İsrail uçaklarına kapatılacağının garantisini verdi ve bu durumu ne ABD’ye ne de İsrail’e bildirdi.

-Her ne kadar Ankara’da bazı yetkililer iki ülke arasındaki ilişkilerde bir sorun olmadığını söyleseler de Erdoğan, anlaşmaları da hiçe sayarak Türkiye’yi İran, Suriye ve Arap ülkeleri eksenine çekmeye çalışıyor.

-Erdoğan, önümüzdeki ay yapacağı Suriye gezisinde Ankara ile Şam arasında askeri işbirliği yapılacağını açıklayacak.

-ABD’deki Musevi lobisi Türkiye’nin menfaatleri için çalışırken, tank modernizasyonu yürürlüktüyken, Erdoğan’ın girişimleri ve yaptığı açıklamalar İsrail’i küçümsemektir.

-Bu gerginlik sürerken şimdi de AKP’den üç kişilik bir ekip İsrail’e gelerek ilişkilerin yumuşatılması konusunda nabız yoklayacaklar (AKP’li üç milletvekilinin İsrail’e yapacağı ziyaretten bahsediliyor), ancak durum hiç de sanıldığı kadar kolay değil.

-İran, Azerbaycan’da da çeşitli girişimlerde bulunarak Mossad’ın bu ülkedeki faaliyetlerinin sona erdirilmesini sağladı. Mossad’ın Bakü’deki ofisi kapatıldı ve dinleme cihazlarına el konuldu.’
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2004 Çarşamba 13:31:25
Güncelleme :25 Ağustos 2004 Çarşamba 13:33:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?