19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İsrail'in nükleer sırlarını açıklayan Vanunu: Pişman değilim

İsrail'in nükleer silah sahibi olduğunu dünyaya duyuran ve vatan hainliği ile suçlanarak 18 yıl hapse mahkum edilen eski nükleer teknisyen Mordehay Vanunu, geçen ay serbest bırakılmasının ardından ilk kez basına mülakat verdi. Vanunu, İsrail'i yeni bir katliamdan korumak için ülkesinin askeri programı hakkındaki bilgileri ifşa ettiğini söyledi.
Gazetecilerle temasa geçmemesi için İsrail hükümeti ve güvenlik birimlerinin sıkı önlemler aldığı Vanunu, 18 yıl hapis yatmış olmasına rağmen İsrail'in nükleer sırlarını dünyaya duyurmuş olmaktan pişmanlık duymadığını belirtti.
Vanunu BBC televizyonunda yayımlanan 'This World' programı için verdiği mülakatta, yaptııklarını bir ihanet olarak görmediğini aksine İsrail'i yeni bir katliamdan korumak için bu bilgileri ifşa ettiğini öne sürdü. Vanunu, "Yaptığım, gizli olan birşey hakkında dünyayı bilgilendirmekti. 'İsrail'i yıkmalıyız, Dimona'yı yıkmalıyız' demedim. 'İsrail'in neye sahip olduğuna bakın ve hükmünüzü verin' dedim" diye konuştu.
İsrail'in Dimona nükleer reaktör merkezinde 9 yıl çalışan Vanunu, 1986 yılında İngiliz Sunday Times gazetesine İsrail'in 100-200 kadar nükleer başlık üretmeyi başardığını açıklamıştı. Dünya genelinde büyük destek bulan ancak İsrail hükümeti tarafından hain olarak görülen Vanunu, İsrail gizli servisi Mossad için çalışan bir kadın ajan tarafından İtalya'ya götürülmüş ve Roma'dan kaçırılarak İsrail'e getirilmişti. Vanunu, gizlice yargılandığı bir mahkemede suçlu bulunmuş ve 18 yıl hapse mahkum edilmişti.
Yaptıklarının sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Vanunu, "Ödediğim ağır bedele karşın yaptıklarımdan pişmanlık duymuyorum. Buna değdiğini düşünüyorum" dedi. Geleceğe ilişkin görüş ve beklentilerini de açıklayan nükleer fizikçi Mordehay Vanunu, "İsrail'i terk etmek istiyorum. Yeni hayatıma, ABD veya Avrupa'da bir yerde başlamak ve normal bir insan gibi yaşamak istiyorum" dedi.
Ancak İsrail Adalet Bakanı Yosef Lapid, Vanunu'nun hala hassas bilgilere sahip olduğunu düşündükleri ve ülkeden ayrılmasında sakınca gördüklerini belirtti. Lapid, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Onun hala gizli bilgilere sahip olduğunu düşünüyoruz ve bunları yeniden satmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Vanunu'nun serbest bırakılması, İsrail'i terk etmemesi, yabancılarla görüşmemesi ve Dimona reaktörü hakkında açıklama yapmaması şartlarına bağlanmıştı. Mülakatın ise İsrailli bir gazeteci aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
LONDRA - İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2004 Cumartesi 07:07:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?