20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'İstanbul depremi küçüldü'

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Ercan , Adalar ve Çınarcık’ın 1999’da çatal biçiminde kırıldığını, dolayısıyla İstanbul’u bekleyen depremin küçüldüğünü savundu. İstanbul merkezli 2 deprem beklendiğini belirten Ercan, Sivri Ada önünde 6.4, Marmara Ereğlisi önünde de 7-7.2 büyüklüğünde sarsıntı olacağını tahmin ettiğini söyledi. Yaptığı son çalışmalarla ilgili yazılı açıklama yapan Prof. Ercan, 1999 Gölcük depremi ile Adalar ve Çınarcık kolu Yalova kavşağında çatal biçiminde kırıldığını, çatalın biçiminin de balık kılçığı gibi olduğunu kaydetti.

110 KM KIRILACAK

Fayın batı ucunun çatal- kılçık gibi bitişi nedeniyle, Adalar ve Çınarcık odaklı depremler beklenmediğini vurgulayan Ercan, ’’Kuzey Marmara’da kırılmayı bekleyen kırığın boyu yalnızca 110 km’ye düşmüştür’’ dedi. Ercan, Adalar doğu kırığının 1999’da Heybeli-Kartal önüne dek kırıldığını, 1999’dan sonra burada 4 büyüklüğünde 4 deprem olmasının ve Kartal ile Adalar arasında denizaltı telefon kablolarının üç yerden yanarak kopmasının bunu kanıtladığını kaydetti. Ercan, Deniz Yolları Seyir ve Hidrografi, ARAR, yada PİRİ REİS’in jeofizik görüntü çekmesinin konuyu aydınlatacağını ifade etti.

DENİZ ŞEFTALİ GİBİ...

Ercan, MTA’nın yıllar önce yapmış olduğu yerçekim haritası yorumlandığında, Karadenizden başlayarak, Boğaz boyunca giden mağma yaklaşım boynu Marmara çukur eksenini izleyerek Mürefte’ye ve oradan da Saroz koyuna girdiğini belirtti. Marmara’da 1905’ten beri gözlenen deprem ve depremciklerin mağma boynu üzerinde olduğunu vurgulayan Ercan şöyle devam etti: ’’Marmara ve İstanbul yer kabuğu altında mağmanın, yer kabuğunu yararak 28-30 kilometre kalınlıktaki kabuk içinde 2 kilometreye dek sokulduğunu göstermektedir. Marmara Denizi ortasından bir şeftali gibi yarılmaktadır.’’
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 09:38:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?