19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İSTANBUL KARA YENİK DÜŞTÜ: BEYAZ REZALET

İstanbul'da devam eden kötü hava şartları nedeniyle şehirde yaşam koşulları gittikçe zorlaşıyor. Çok sayıda insanın yollarda kaldığı İstanbul'da elektrik ve su kesintisi nedeniyle evlerde ve işyerlerinde ısınma sorunları da yaşanıyor. .
       İstanbul'da dünden bu yana devam eden kar yağışı ve kötü İstanbul'da dünden bu yana devam eden kar yağışı ve kötü hava koşulları nedeniyle zor anlar yaşanıyor. Çok sayıda insan ve araç, okulların tatil olması, birçok kişinin iş yerinden izin almasına karşı yollarda kaldı. Dünden bu yana evlerine ulaşamayan kişiler ise bazı bölgelerde mahsur kaldı. Sıcaklığın sıfırın altında olduğu İstanbul'da kar yağışı nedeniyle birçok bölgeye elektrik ve su verilemiyor.
      Doğal gazın zaman zaman kesilmesi nedeniyle evlerinde ve işlerinde olan insanlar ısınma problemi ile karşı karşıya kaldı. Kar yağışı gazetelerin bazı bölgelerde dağıtımını da engelledi. İstanbul'un birçok bölgesine gazete dağıtılmadı.
      Binlerce araç yolda kalırken insanlar donma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kar yağışı nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda iç ve dış hat seferleri, deniz ulaşımı gecikmeli yapılıyor. Yetkililer İstanbulluları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.
      Toplu taşıma araçlarının da yeterli sayıda çalışmadığı İstanbul'da yolda kalan araç sahipleri, taksiciler, belediye ve yetkililere sitem ederek, yeterince önlem alınmadığını, bazı yolların hala tuzlanmadığını kaydediyor.
          YOLDA KALANLARA BATTANİYE VE KUMANYA

      Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin son 20 yılın en şiddetli kış günlerinden birine karşı karşıya kaldığı, ocak ayı ortalama yağış miktarı 77 kilogram olan İstanbul'a, dün bu miktarın yüzde 65'i kadar yağış düştüğü bildirildi. Açıklamada, rüzgarın zaman zaman fırtınaya dönüşerek saatte 114 kilometreye ulaştığı, sıcaklığın -5 dereceye düşmesinin de don ve buzlanmayı beraberinde getirdiği belirtilerek, kar kalınlığının bazı yerlerde 35 santimetreye kadar ulaştığı kaydedildi. Bağcılar, Mahmutbey Gişeler ve Hadımköy bölgelerinde bariyerler kesilip ters yönden trafik açılarak, vatandaşların şehir merkezlerine dönmelerinin sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin polis eskortları eşliğinde ters yönden girerek mahsur kalan araçlara ulaştığı, yolda kalan araçlara da benzin ve mazot ikmali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tankerlerinin gönderildiği bildirildi. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İtfaiye, Büyükşehir Başkanlık Savunma Sekreterliği, İSFALT, İSTON, Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü, Park ve Bahçeler, Hızır Acil, İGDAŞ, İSKİ, Hamidiye ve Fen İşleri personelinin takviye olarak göreve çağırıldığı vurgulandı.
      Şehirde, kar ve buzla mücadele çalışmalarında 2 bin ton tuz kullanıldığı belirtilen açıklamada, ilçe belediyeleriyle koordineli bir şekilde çalışıldığı ve 5 bin 100 personel, 545 ekip ile 638 aracın ana arterlerde kar küreme ve tuzlamayı sürdürdükleri bildirildi.
      Dün 18.00 ile bugün 06.00 saatleri arasında 173 itfaiye olayının meydana geldiği, İtfaiye Daire Başkanlığı'nın da 425 personel ve 307 araçla olaylara müdahale ettiği ifade edilen açıklamada, itfaiyenin bu sürede 34 araç ve 14 konut yangını, 61 ağaç devrilmesi, 39 baca yangını, 15 tabela ve yol levhası devrilmesi, 1 toprak kayması, 9 işyeri yangını ve 1 çatı uçmasına müdahale ettiği kaydedildi.
      İstanbul'da ağır kış koşulları nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri devam ediyor.
            İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım İşletmesi Koordinatörü Fikret Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Elektrik İletim A.Ş'ye (TEİAŞ) ait Şile Trafo Merkezi'nde 154 kilovoltluk enerji iletim hattındaki arıza nedeniyle, bu merkezden beslenen Şile merkez, Ağva ve Şile kırsal kesimine gece saat 24.00'ten itibaren elektrik verilemediğini bildirdi.
      Dağıtım hatlarında sorun yaşanmadığını belirten Akbaş, Kartal, Soğanlık, Göztepe, Dudullu, Selimiye, Küçükbakkalköy ve Ümraniye trafo merkezlerinin TEİAŞ'tan kısmi enerji almasından dolayı bu merkezlerden beslenen bölgelerde değişimli olarak kesinti uygulandığını söyledi.
      Fikret Akbaş, Çavuşbaşı, Ömerli ile Dudullu, Sultanbeyli ve Samandıra'nın kırsal kesiminde de, ekiplerin arızalara ulaşma güçlükleri nedeniyle kesintiler yaşandığını ifade etti.
      Akbaş, Şile dışında kısa süreli kesinti uygulanan yerlerin Anadolu Yakası'nın yüzde 10'unu oluşturduğunu ifade etti.
     
     HATLARDAKİ BUZLANMA

      TEİAŞ 4. İletim, Tesis ve İşletme Grup Müdürü Cevat Saatlı da, iletim sisteminde enerjisiz trafo merkezinin bulunmadığını ancak hava şartları nedeniyle hatlarda zaman zaman arızalar yaşandığını kaydetti.
      Tepeören-Şile hattında buzlanmaya ve fırtınaya bağlı arızalar meydana geldiğini, giderilen arızanın hava koşulları nedeniyle yeniden oluştuğunu söyleyen Saatlı, ''Bıçak sırtındayız. Ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Ama hava şartları çalışmalarını güçleştiriyor. Gönderdiğimiz ekip, arazide çamura saplanıyor. Bu kez onu kurtarmak için bir ekip gönderiyoruz'' dedi.
      Hatlardaki buzlanmanın arızalara neden olduğunu anlatan Saatlı, bu gece yaşanması beklenen buzlanmanın kendilerini endişelendirdiğini ifade ederek, ''Hava koşulları normale döndüğünde, sistem de normale dönecek'' diye konuştu.
      Saatlı, arızalar nedeniyle enerji hatlarında zaman zaman gerilim düşmesi yaşandığını da sözlerine ekledi.

KENTHABER - İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2004 Cuma 00:00:24
Güncelleme :24 Ocak 2004 Cumartesi 13:33:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?