20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İstanbul saldırılarını 2 ayrı örgüt üstlendi

İstanbul’da dün gece iki otel ve bir gaz dolum tesisinde art arda patlayan 4 bombanın sorumluluğunu, El Kaide’yle bağlantılı olduğu söylenen Ebu Hafız El Masri Tugayları adlı örgütün ardından, Kürdistan Özgürlük Şahinleri adlı bir başka örgüt daha üstlendi.


Dün gece yarısından sonra Laleli ve Sultanahmet’teki iki turistik otelde hemen hemen eşzamanlı olarak patlayan 2 bomba, biri İranlı turist, 2 kişinin ölümüne, 11 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.

9’u ayakta tedavi görerek taburcu olan yaralıların çoğu turist.

Esenyurt’taki bir gaz dolum tesisinde de iki patlama olmuştu. Bu saldırılarda, ölen ya da yaralanan olmadı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, patlamalar nedeniyle geldiği İstanbul’da, "terörist saldırılar" diye tanımladığı patlamaların sorumluları konusunda her olasılığı değerlendirdiklerini söyledi.

Saldırıların sorumluluğunu ilk üstlenen, Ebu Hafız El Masri Tugayları oldu. Bir internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, El Kaide’yle bağlantısı olduğu söylenen örgüt, "İstanbul, Avrupalılar’a düzenleneceği sözü verdiğimiz kanlı saldırıların başlangıcıdır" ifadesini kullandı.

El Kaide lideri Usame Bin Ladin, 15 Nisan’da, Avrupa ülkelerine karşı 3 aylık ateşkes ilan etmişti.

Bin Ladin, Müslüman ülkelerden askerlerini çekmeleri karşılığında, Avrupalılar’a yönelik ateşkesin uzayacağını belirtmişti.

El Masri Tugayları, İstanbul’da geçen yıl 15 ve 20 Kasım günleri meydana gelen eşzamanlı 4 bombalı intihar saldırısının sorumluluğunu da üstlenmişti.

Bu saldırılarda toplam 60’tan fazla kişi ölmüş, yüzlercesi de yaralanmıştı.

Akşam saatlerinde, Kürdistan Özgürlük Şahinleri adlı bir örgüt de, dün geceki patlamaların sorumluluğunu üstlendi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın internet sitesinde yayınlanan habere göre, kendini Kürdistan Özgürlük Şahinleri örgütünün üyesi olarak tanıtan bir kişi, telefonla arayarak, dün geceki saldırıların sorumluluğunu örgütünün üstlendiğini söyledi.

Ajansa göre, örgüt, Türkiye’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son dönemde artan askeri operasyonları nedeniyle bombalı saldırılar yaptıklarını belirtti.

Kürdistan Özgürlük Şahinleri, kamuoyunda tanınan bir örgüt değil. Mezopotamya Haber Ajansı ise, PKK-Kongre Gel örgütünün açıklamalarını yaptığı yer olarak dikkat çekiyordu.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 18:02:50
Güncelleme :11 Ağustos 2004 Çarşamba 00:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?