19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İstanbul saldırılarının 3. duruşması Pazartesi

Davada şimdi 39’u tutuklu 69 sanık yargılanıyor. Davanın kilit isimleri ilk kez ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Mahkeme esasa ilişkin işlem yapabilecek. Duruşma beş gün sürecek.

Önce 15 kasım Beth İsrael ve Neva Salom Sinagogları ardından, 20 kasımda İngiltere Baskonsolosluğu ve HSBC Bank Genel Müdürlüğü’ne düzenlenen intihar saldırılarında 58 masum hayatını kaybetti, bombalı araçlarla saldıran 4 terörist ise parçalanarak öldü.

Aylar süren hazırlık soruşturmasının ardından açılan davanın merakla beklenen ilk duruşmaları 31 mayısta başladı.

İlk duruşmada esas hakkında işlem yapılmamıştı

Saldırıların elebaşlarından dokuz tutuklu sanığın getirildiği ilk oturumda mahkeme DGM yasasında yapılan değişiklikler nedeniyle ihtisas mahkemeleri kurulana kadar esas hakkında işlem yapmama kararı verdi.

Birinci oturumda sanıklardan Harun İlhan oturum boyunca sürekli gülümsedi, Baki Yiğit ise "ben reklamcıyım, görüntü vermek istemiyorum" diyerek gazetecilerin görüntü almalarını istemedi.

Duruşmanın üçüncü oturumunda sanık avukatlarından Abdurrahman Sarıoğlu’nun dört saat boyunca ayakta beklemesi ve duruşmaya eldivenleriyle katılması dikkat çekti.

sarıoğlu mahkeme çıkısında gazetecilerin sorusu üzerine ayakta beklemesine laik düzen karşısında oturup kalkmak zoruma gidiyor diye açıklık getirdi.

İlk duruşmada üç kişi tahliye edilmişti

5 gün süren ilk duruşma’da yeni DGM yasası hazırlanana kadar esas hakkında işlem yapmama kararı verildi. Duruşma sonunda ise üç tutuklu sanık tahliye edildi.

Davanın ikinci duruşması ise 28 haziran 2 temmuz arasında yapıldı. İkinci duruşmanın ilk iki oturumuna NATO zirvesi nedeniyle sanıklar getirilmedi.

Davanın kilit isimlerinin gelemediği duruşmanın ilk iki gününde, dosya üzerinden işlem yapıldı.

Üçüncü oturuma ise, aralarında örgütün Türkiye sorumlusu Habib Aktaş ile şura üyesi Gürcan Baç’ın eşleri Cemile Aktaş ve Mediha Yıldırım’ın da bulundugu 13 tutuklu sanık getirildi.

Bu oturuma, Habib Aktaş’ın eşi Cemile Aktaş’ın ifadesinde kocası için "o bir canidir" diyerek ağlaması damgasını vurdu. Aynı oturumda tutuklu sanıklardan Ziya Çelik tahliye edildi.

Beş gün süren ikinci duruşma sonunda yedi tutuklu sanık tahliye edildi. Davadaki tutuklu sanık sayısı 39’a düştü. Üçüncü duruşma ise pazartesi günü başlıyor.

DGM’de başlayan duruşmalar sürerken, DGM’ler kaldırılmış ve yerlerine ağır ceza mahkemeleri kuruluncaya kadar mahkeme, esasa ilişkin işlem yapmamıştı.

Pazartesi günü yeniden başlayacak duruşmalarda ağır ceza mahkemesi ilk kez davanın esasına girecek.
kenthaber.com
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 10:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?