19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İstanbul trafiğinde 1 Mayıs işkencesi

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için Saraçhane ve Taksim Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, yapılan konuşmaların ardından Yenikapı’ya yürüdü. Bu sırada gösterilerin yapıldığı alanlar ve buralara bağlı yollarda trafik felç oldu. Binlerce İstanbullu araçlarının içinde saatlerce mahsur kaldı.

KESK ve DİSK başta olmak üzere, çeşitli sendika, dernek ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan binlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren Saraçhane Meydanı’nda toplandı. KESK Genel Başkanı Sami Evren ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yürüyüşün güzergahı konusunda polis yetkilileriyle sıkı pazarlık yaptı. Yaklaşık 2 saat süren pazarlıkların ardından grubun, yapılacak konuşmalardan sonra Yenikapı’ya yürümesine izin verildi. Güzergahın belirlenmesi üzerine Saraçhane Meydanı’ndaki kutlamalar başladı. Bu saatten itibaren, İstanbul trafiği neredeyse durma noktasına geldi. Gösterinin yapıldığı alanlar ve buralara bağlı yollarda trafik felç oldu. Onbinlerce İstanbullu saatlerce araçlarının içinde mahsur kaldı.

Gösterilerde, İlk konuşmayı yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Tüm dünyada kölelik düzeni yeniden canlanıyor. Uluslararası sermaye ve yerli işbirlikçileri bize saldırıyor. Haklarımız elimizden alınıyor. Yakında emeklilik hakkı da elimizden alınacak. Okullar, hastaneler bize hizmet etmekten çıkacak. Bunlara sessiz kalacak mıyız? Yüz kere, milyon kere "hayır". Borçlarımız, açıklarımız var diye sırtımıza yeni yükler yükleniyor. Devleti, bankaları hortumlayan bizler miyiz? Sermayenin isteklerine boyun eğen iktidar, çalışanları köleleştirmek için elinden geleni yapıyor" dedi.

Daha sonra söz alan KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, "Yıllardır 1 Mayıs alanını yasaklayanlar şunu bilmiyor; bu alanda kamu çalışanları, işçiler, işsizler, devrimciler var. Demokrasi mücadelesinde inançlı insanlar var. Bizi engelleyemezsiniz; çünkü biz halkız. 1961’de ilk grev hakkı, toplu pazarlık hakkı bu alanda kazanıldı. Bu yüzden buradayız. Birliğimizi hiç kimse bozamaz. Bizim, emekçileri bölmek gibi bir derdimiz yok. Ancak, yasaklara ve engellemelere tavır almamız gerekiyordu. 28 Haziran’da yine binlerce emekçi, İstanbul’un her yerinde olacağız ve Bush’u İstanbul’a sokmayacağız" ifadelerini kullandı.

Evren, sesi kısıldığı için konuşmasını yarıda bırakmak zorunda kaldı. Yapılan konuşmaların ardından göstericiler, oluşturulan kortej eşliğinde Yenikapı’ya doğru yola çıktı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan yürüyüş sırasında gruplar, sık sık slogan attı. Yürüyüş, Yenikapı’ya kadar olaysız bir şekilde gerçekleştirildi. Yasadışı DHKP-C örgütü yanlılarının, eylemde tek tip kıyafet giyerek, askeri düzende yürümesi dikkat çekti. Eylem sırasında bir grup DEHAP’lı da, terör örgütü elebaşı ve bebek katili Abdullah Öcalan’ın posterini açtı.

Gösteriler sırasında polis ekipleri, herhangi bir gerginlik yaşanmaması için olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Bir polis helikopteri de güvenlik önlemlerine havadan destek verdi. Göstericiler olaysız bir şekilde dağılmaya başlarken, çatılara yerleştirilen keskin nişancılar dikkat çekti.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 18:31:40
Güncelleme :1 Mayıs 2004 Cumartesi 18:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?