20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İstanbul'da balık tutmak bile yasak

İstanbul’da 27- 29 Haziran’da NATO yasakları uygulanacak. ABD Başkanı George W. Bush’un katılacağı zirve boyunca, hayat altüst olacak. Zirve Vadisi’ne giren çıkan kontrolden geçecek. Bush’un da aralarında bulunduğu 46 liderin katılacağı NATO Zirvesi, İstanbul’da hayatı durduracak. Hava ve deniz trafiği kontrolünün orduda olacağı zirve süresince balık tutmak bile yasaklandı.

İstanbul’da 28-29 Haziran’da yapılacak NATO Zirvesi’nde olağanüstü önlemler alınacak. Yüzlerce cadde ve sokağın araç trafiğine kapatılacağı kentte, iki gün boyunca sandalla balık tutmak bile yasaklandı. Kuzey Atlantik Paktı üyesi 46 ülkenin devlet yada hükümet başkanlarıyla savunma, dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanlarının katılacağı tarihi zirve öncesi bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Valisi Muammer Güler, şehrin zirveye hazır olduğunu söyledi.

Alo NATO Telefonu

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması, Dünya Gazeteler Birliği toplantısı, OECD ve İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı’na sorun yaşanmadan ev sahipliği yapıldığını söyleyen Güler, şöyle konuştu:

"En üst seviyede güvenlik önlemleri planlanmıştır. 0212 636 11 07-13 nolu telefonlar 24 saat açık olacak ve değerli İstanbullular’ın bu konudaki bilgileri bu telefonlardan almaları sağlanacaktır."

Zirve süresince İstanbul’da deniz ve hava güvenliğini TSK’nın sağlayacağını belirten Vali Güler, "Bu konuyla ilgili açıklamalar Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılacak" diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, kentin NATO Zirvesi’ne hazır olduğunu söyledi. Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki kompleksinde yer alan brifing salonunda, NATO 2004 Zirvesi için alınangüvenlik önlemlerine ilişkin “kamuoyunu bilgilendirme toplantısı” düzenledi.

Sözlerine, “İstanbul NATO Zirvesi’ne hazırdır” diyerek başlayan Vali Güler, “28-29 Haziran tarihlerinde yapılacak olan NATO Zirvesi’ne en sağlıklı, en güvenli biçimde ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Bu zirveye, 46 ülkenin hükümet başkanları, dışişleri ve savunma bakanları, muhtemelen 46 ülkenin Genelkurmay Başkanları katılacaktır. 3 bin delege ile 3 bin 500 basın mensubunun katılacağı bu toplantıda güvenlik ön plana çıkmıştır. En üst seviyede güvenlik önlemleri planlanmıştır” dedi.

Beşiktaş’a vapur kalkmayacak

NATO zirvesi, karayollarının yanı sıra deniz ulaşımını da olumsuz etkileyecek. Denetimini Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üstlendiği deniz trafiğindeki sınırlamalar şöyle:

İstanbul Boğazı’ndan tanker harici gemilere kontrollü olarak geçiş izni verilecek.

Yenikapı’dan Yalova ve Bandırma’ya hızlı feribot seferleri yapılmayacak. Deniz otobüsleri yolcu taşıyabilecek.

Kabataş ve Sirkeci’den arabalı vapurlar sadece yaya taşıyabilecek.

Ortaköy ve Beşiktaş Barbaros İskeleleri’nden vapur seferi yapılmayacak, özel ve kamuya ait deniz taşıtları bölgeye sokulmayacak.

Balıkçı tekneleri 27 Haziran-30 Haziran arasında denize açılamayacaklar.

Galata Köprüsü geçişe kapatılabilecek.

Yakıt gemileri Kadıköy-Haramidere güzergahı haricinde sefer yapamayacak.

Metronun iki durağı kapatılacak

Cumhuriyet Caddesi, Taksim Gezi Parkı, İnönü Stadı, Küçükçiftlik Parkı, Abdi İpekçi Caddesi, Valikonağı Caddesi arasında kalan zirve vadisinde 26-30 Haziran arası kontrollü giriş yapılabilecek.

2. Güvenlik Bölgesi olan Divan Kavşağı ile Valikonağı Caddesi arası da araç trafiğine kapatılacak. Yayalar yolun Dolapdere tarafındaki kaldırımdan yürüyebilecekler.

Zirve sebebiyle Sahilyolu, havalimanından Ortaköy’e kadar 27 ve 29 Haziran tarihlerinde kapatılacak. 28 Haziran günüyse kontrollü araç geçişine izin verilecek.

Metro, Taksim-Mecidiyeköy arası çalışmayacak.

Eylemlere izin verilecek

NATO Zirvesi’ni protesto etmek için valilik tarafından belirlenen miting alanları Çağlayan Meydanı ve Beykoz Çayırı.

Ayrıca basın ve kamuoyu açıklaması yapmak isteyenler de 19 yerde eylem yapabilecekler. Eylemlerin kanunsuz gösteri ve yürüyüşüne dönüşmesine izin verilmeyecek. Vali Muammer Güler, 21 Haziran-2 Temmuz arasındaki eylemlere ‘demokratik’ bir ölçü içinde fırsat vereceklerini söyledi.

Güvenlik İçin 23 Bin 568 Personel

Zirvede İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden 16 bin 108, diğer illerdende takviye olarak 7 bin 460 olmak üzere, 23 bin 568 personelle güvenlik önlemleri alınacağını kaydeden Güler, gerektiğinde İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul Jandarma Komando Alayı’nın da takviyesine başvurulabileceğini kaydetti.

Zirvede görev yapacak olan güvenlik kuvvetlerinin tek tip kıyafet giyeceğini belirten Vali Güler, amir düzeyinde çeşitli birimlerden yabancı dil bilen 230 polisin görev yapacağını da sözlerine ekledi.

Zirve İçin Alınan Önlemler

Cumhuriyet Caddesi, Taksim Gezi Parkı, İnönü Stadı, Küçük çiftlik Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi, Vali Konağı Caddesi arasında kalan alan zirve vadisi olarak tanımlanıyor. Bu bölgenin tamamı bariyerlerle çevrilmek ve güvenlik güçleriyle kontrol altında tutulacak.

26 Haziran gecesinden 30 Haziran sabahına kadar Zirve Vadisi’nde sadece belli noktalardan ve kontrollü olarak giriş yapılabilecek.

Eytam, Abdi İpekçi ve Mim Kemal Öke caddeleri Zirve Vadisi için ikinci güvenlik bölgesi olarak adlandırılıyor. Bu bölgede ikamet eden ve işyeri sahibi olan vatandaşlar, ev ve işyerlerine, belirlenmiş kontrol noktalarından geçiş yapacaklar. Bu bölgedeki insanlara ve işyeri sahiplerine herhangi bir kart verilmeyecek. Kart uygulaması Zirve Vadisi’nde görevli olanlar için geçerli olacak. Ancak vatandaşlar, giriş ve çıkışlarında kimlik belgelerini göstermek zorunda olacak.

Divan kavşağı ve Vali Konağı Caddesi arasındaki Cumhuriyet Caddesi araç trafiğine kapalı olacak. Cumhuriyet Caddesi’nin Dolapdere tarafındaki kaldırım ve yapıları da açık olacak. Radyoevi tarafında kalan işyeri ve ikametlere ise, yayalar kontrollü olarak geçiş yapabilecekler.

27 ve 29 Haziran tarihleri arasında, sahilyolu araç trafiğine kapatılacak. 28 Haziran’da ise kontrollü olarak araç geçişe izin verilebilecek. Sahil yolunun kapalı olması nedeniyle sahil yoluna çıkışı bulunan bütün cadde ve sokaklar, bariyerlerle kapatılacak. Bu nedenle bu yollarda da sahile çıkış mümkün olmayacak.

Sahil yolunun kapalı tutulması E5 ve TEM yollarının kullanımını gerektirecek. Vatandaşlarıh, özel araçları yerine zirve süresince toplu taşıma araçlarını ilgi göstermeleri isteniyor. İETT, bu tarihler arasında sefer sayısını arttıracak.

27 ve 29 Haziran 2004 arasında Mecidiyeköy-Taksim hattında metro seferleri yapılamayacak.

İstanbul’un bu süre içerisinde denizden ve havadan kontrolü TSK tarafından sağlanacak. 27 ve 29 Haziran tarihleri arasında İstanbul Boğazı’nda trafik geçici olarak askıya alınacak. Özellikle tehlikeli kargo taşıyan gemiler bu süre içinde geçemeyecekler. Yolcu gemileri ve kuru yük gemileri de kontrollü olarak bu süre içinde boğazlardan geçebilecekler.

27-29 Haziran tarihleri arasında Yenikapı, Bandırma, Yalova hattında arabalı vapur ve feribot seferleri yapılmayacak. Sadece deniz otobüsleri çalışacak. Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde aynı tarihler arasında arabalı vapurlara araç alınmayacak. Arabalı vapurlarla sadece insan taşınacak.

Ortaköy ve Barbaros iskelelerinde 27 Haziran saat 08.00 ve 30 Haziran saat 06.00 arasında sefer yapılmayacak. Özel ve kamuya ait deniz taşıtları da bu iskelelerde bulundurulmayacak. Beşiktaş iskelesinde ise, yine 27 Haziran saat 08.00 ve 30 Haziran 06.00 saatleri arasında Beşiktaş-Üsküdar, Beşiktaş-Üsküdar hatlarında denizcilik işletmeleri vapur seferleri çoğaltılacak. İstanbul deniz otobüsleri seferleri Kabataş iskelesine kaydırıldı.

Özel ve kamuya ait deniz taşıtları bu iskelelerde bulundurulmayacak. Kabataş iskelesinde de belirtilen tarihlerde yine denizcilik işletmelerinin ve İstanbul Deniz Otobüsleri’nin seferleri devam edecek. Karaköy İskelesi’nde de belirtilen tarih arasında denizcilik işletmelerinin seferleri yapılabilecek.

Eminönü İskelesi’nde belirtilen tarihlerde denizcilik işletmelerinin seferleri yapılacak. Sirkeci Feribot İskelesi’nde de araç taşınmayacak, yolcu taşınmaya devam edilecek. Sirkeci-Harem feribotuyla, Yenikapı’da deniz otobüsleri araç taşımayacak, yolcu taşımaya devam edilecek. Yenikapı, Yalova ve Bandırma seferlerinde de araç taşınmayacak, yolcu taşımacılığı devam edecek.

27 Haziran saat 08.00’de 30 Haziran 06.00 arasında Boğaz Bölgesi’nde balıkçı tekneleri denize açılmayacak. Galata Köprüleri geçişleri gerektiğinde çift yönlü olarak trafiğe kapatılabilecek. Bu tarihler arasında yatlar, Haramidere, Kadıköy güzergahı hariç, sefer yapamayacak.

Atatürk Havalimanı’na gidip gelen, uçakla seyahat eden vatandaşlar için karayolundaki trafik yoğunluğunun ve güvenlik nedeniyle yapılacak aramalarda vakit kaybetmemek için havalanlarında daha erken saatlerde gitmeleri gerekiyor.

İstanbul’da, zirve sırasında kanuni toplantılara engel olunmayacak. Önceden olduğu gibi 2911 sayılı kanuna göre valilikçe açıklanmış olan toplantı ve gösteri yürüyüşü alanı Avrupa yakasında, Şişli ilçesi, Çağlayan Meydanı. Anadolu tarafında da Beykoz İlçesi, Beykoz Çayırı alanı. Bunun dışında toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılması mümkün değil.

Valiliğin 1 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2000/2 sayılı tebliğle sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişilerin basın ve kamuoyu açıklamalarını, demokratik bir biçimde yapabilmeleri için serbest ve güvenli olarak 19 bölge oluşturuldu. 21 Haziran ile 2 Temmuz arasındaki sürede, belirtilen 19 alanda toplu basın açıklamaları, kamuoyu açıklamaları yapılabilecek. Ancak bu yazılı basın açıklamalarının, kamuoyu açıklamalarının kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşüne döndürülmemesine izin verilmeyecek. Valiliğin öngördüğü toplantı alanının dışında herhangi bir toplantıya izin verilmeyecek.

Zirve Vadisi’nde 560 sağlık personeli, 94 ambulansla görev yapacak. Bu bölgede 4 sağlık merkezi ve 6 sağlık birimi geçici olarak da konuşlandırılacak.

Zirve Vadisi içerisinde her türlü telefon görüşme imkanı sağlanacak. Ayrıca İstanbul Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği’ne Ankara’dan yapılan takviyeyle beraber 190 kişilik bir arama kurtarma birliği de her an görev yapmaya hazır bekletilecek.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 10:34:38
Güncelleme :18 Haziran 2004 Cuma 16:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?