23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İstanbul'da yağmur alarmı

İstanbul'da beklenen şiddetli yağış nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nin(AKOM) üst düzeyde alarma geçtiği açıklandı.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul ve çevresinin bu akşam şiddetli sağanak yağışın etkisi altına gireceği, yağışın yarın sabah saatlerinde ise şiddetini artırmasının beklendiği vurgulanarak, vatandaşların yağışlardan etkilenmemesi için Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İETT, İDO, Katı Atık Yönetimi Müdürlüğü ve müteahhit firma çalışanlarının alarma geçirildiği belirtildi.

AKOM'a bağlı ekiplerin mazgal temizleme, kanal açma çalışmalarını sürdürdüğü, köprü-geçit altları, çevre yolları, katılımlar gibi kritik noktalarda da motopomplarla önlem aldığı belirtilen açıklamada, vapur seferlerinin sıklaştırıldığı, İDO'nun da ek seferler koyacağı belirtildi.

İETT'nin de kötü hava koşulları süresince kentte 58 araçla 348 ek sefer yapacağı vurgulanırken, bugün balık tutmak amacıyla tekneyle denize açılan vatandaşların dikkatli olmaları, yağmur ve rüzgar nedeniyle olumsuzluklarla karşılaşmamaları için önlem almaları gerektiği de ifade edildi.

Türkiye yağışlı hava'nın etkisine giriyor

Türkiye, yeni bir yağışlı havanın etkisine giriyor. Marmara Bölgesi'nde bugün yer yer yağış bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıya göre, Marmara'nın güney ve batısı ile Kuzey Ege kıyılarında başlayacak yağışların akşam saatlerinden itibaren Marmara ile Kuzey ve kıyı Ege'yi etkisi altına alacağı tahmin ediliyor.

Kuzeybatı kesimlerde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların özellikle Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve akşam saatlerinden sonra İstanbul çevrelerinde etkili olması bekleniyor.

Yağışlı hava yarın etki alanını genişleterek, Marmara, Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Batı Karadeniz ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlara neden olacak.

Yağış kuvvetli rüzgara neden olacak

Yağışların kuvvetli kuzeyli rüzgarla birlikte Marmara'nın doğusu, Kuzey Ege'nin iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in batısında etkili olacağı tahmin ediliyor.

Salı günü kuzeydoğu kesimlere doğru hareket edecek olan yağışlı hava, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde etkili olduktan sonra çarşamba günü yurdu terk edecek.

Hava sıcaklığı, bugün Marmara'nın batısı ve kıyı Ege'de, pazartesi günü batı kesimlerde, çarşamba günü kuzey ve iç kesimlerde 5-7 derece azalacak.

Pazar günü Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir, pazartesi günü İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Bolu, Düzce ve Zonguldak çevrelerinde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili olacak.

Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların oluşturacağı sel ve su baskınları gibi olumsuz şartlara karşı ilgililerin, vatandaşların tedbirleri olmaları istendi.

Hayatı olumsuz yönde etkileyecek

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, Trakya'da bugün başlayan ve akşam saatlerinden itibaren İstanbul'da da etkili olacak yağışlar nedeniyle su baskınlarına karşı önlem alınmasını istedi.

Yıldırım, Trakya'nın bazı kesimlerinde etkili ve yoğun yağışların başladığını kaydederek, akşam saatlerinde yağışın İstanbul'da etkisini göstereceğini söyledi. İstanbul'da yarın gök gürültülü ve sağanak yağışın devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, ''hafta sonu olması nedeniyle yetkililer yeterli önlem almamış olabilirler. Özellikle daha önce su baskını yaşanan yerlerde dikkatli olunmalı ve gerekli önlemler alınmalı'' dedi.

Yıldırım, yarın Marmara'nın tamamında görülecek yağışların salı günü etkisini azaltacağını, ancak Marmara'nın doğusunda devam edeceğini söyledi.,,

Çanakkale'de sağanak yağış

Çanakkale'de, sağanak yağış nedeniyle kentin alçak kesimlerindeki bazı ev ve işyerlerini su bastı. Edinilen bilgiye göre, kuvvetli rüzgarla birlikte etkisini arttıran ve yarım saat süren yağmur nedeniyle şehrin bazı cadde ve sokakları sular altında kaldı.

Özellikle alçak kesimlerde bulunan ev ve işyerlerini su basması üzerine vatandaşlar, kovalarla yağmur sularını tahliye etmeye çalıştı.

Öte yandan, Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kente sabah saatlerinden itibaren 30 dakikada 26 kilogram yağış düştüğünü belirterek, sağanak yağışın gün içinde aralıklarla süreceğini, yarın sabah saatlerinde de etkili yağış beklendiğini kaydetti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2005 Pazar 19:39:38
Güncelleme :3 Temmuz 2005 Pazar 19:54:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?