18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşte AB hakkında doğru zannedilen yanlışlar

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), kamuoyunda Avrupa Birliği ile ilgili doğru bilinen birtakım yanlış bilgileri içeren bir kitap hazırladı. İşte, Euro’ya geçişten, AB’de iş bulmaya kadar, AB’nin mali katkısıyla hazırlanan ve ’Avrupa Birliği ve Türkiye-AB İlişkileri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar’ isimli kitaptan, AB hakkında doğru zannedilen yanlışlar:

-YANLIŞ: Ne yaparsak yapalım, AB bizi almaz

-DOĞRU: Türkiye, tam üyeliğe ilişkin asgari koşulları oluşturan ve tüm aday ülkelere istisnasız olarak uygulanan Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirdiğinde, AB üyesi olacaktır.

-YANLIŞ: AB, bir Hristiyan Klubü'dür.

-DOĞRU: AB; tek bir din ve kültür modeline dayanmayan, aksine zengin bir çeşitliliği bünyesinde barındıran sosyo-kültürel bir mozaiktir.

-YANLIŞ: AB üyeliği, Türkiye'nin bölünmesine sebep olacak

-DOĞRU: Türkiye'nin, AB'ye tam üye olması, bölünmesine değil, aksine siyasi ve ekonomik iskirarı artırarak, toplumsal uzlaşı kültürünün güçlenmesine neden olacaktır.

-YANLIŞ: AB üyeliği ile örf, adet, ahlak ve toplumsal kimliğimiz yok olacak. 

-DOĞRU: AB, üye ülkelerin farklı kültür ve kimliklerinden oluşan sosyo-kültürel bir mozaiktir. Hiçbir ülkenin, AB'ye girdiğinde kendi kültürel değerlerinden ve kimliğinden feragat etmesi söz konusu değildir. Tam tersine, AB'yi AB yapan, bu renkli mozaiğin yarattığı zenginliktir.

-YANLIŞ: AB üyeliği ile birlikte, ulusal egemenlik haklarımız Brüksel'e devredilecek.

-DOĞRU: AB üyeliğiyle birlikte, ulusal egemenlik devredilmeyecektir. Burada esas olan, üye devletlerin de dahil olduğu ortak bir karar alma mekanizmasına belli konularda egemenlik aktarımında bulunulmasıdır.

-YANLIŞ: Kophenag Siyasi Kriterleri, Türkiye için oluşturulmuş tavizler listesidir.

-DOĞRU: Kophenag Kriterleri, Türkiye için oluşturulmuş tavizler listesi değil, AB'nin 1993 Kophenag Zirvesi kararları ile saptadığı ve AB tam üyeliği için tüm aday ülkeler tarafından yerine getirilmesi gereken asgari koşullardır.

-YANLIŞ: AB, Türkiye'nin içişlerine karışıyor. Hiç bir aday ülkeden, Türkiye'den istediklerini talep etmiyor.

-DOĞRU: AB, Türkiye'den tüm aday ülkelerle aynı kriterlere uymasını istemektedir. Bu talep ile içişlerine karışma değil, Avrupalı ülke olmanın ortak paydası olan asgari müştereklerin benimsenmesi talebidir.

-YANLIŞ: Tam üyelik sonrasında, Türkiye'nin dış politikasını AB belirleyecek.

-DOĞRU: Üye ülkelerin dış politikalarının belirlenmesi konusunda, AB'nin münhasır yetkisi yoktur. Temel ulusal egemenlik alanları olan Ortak Dış ve Güvenlik Politası'nda esas, hükümeler arası işbirliğidir.

-YANLIŞ: Katılım müzakerelerinde iyi pazarlık yaparsak, AB'den her türlü tavizi alabiliriz.

-DOĞRU: Katılım müzakereleri, AB ile aday ülkelerin karşılıklı tavizler vererek uzlaşı sağladıkları bir anlaşma süreci değildir. Aday ülke, AB müktesebatının tümüne uyum sağlamak zorundadır. Müzakere konusu olan tek şey, 'Takvim'dir.

-YANLIŞ: AB Türkiye'nin tek alternatifi değil. AB üyeliği yerine, ABD, Rusya, Orta Doğu vb ülkeleri ile anlaşmalar yapılmalı.

-DOĞRU: AB, dünyadaki çok boyutlu entegrasyonun yegane örneğidir. Diğer ülkelerle ikili ilişkilerin geliştirilmesi, AB'nin alternatifi değil, tamamlayıcısı olacaktır.

-YANLIŞ: AB; Türkiye'nin tüm sorunlarını çözecek.

-DOĞRU: AB, sihirli bir değnek değildir. AB üyesi olmanın getiri ve fırsatlarından yararlanabilmek, üye ülkelerin kendi gayretleri ile doğru orantılıdır.

-YANLIŞ: AB üyeliği ile birlikte, Türkiye'ye para akacak, milli gelir kısa sürede birkaç kat artacak.

-DOĞRU: AB üyeliği ile birlikte, Türkiye AB mali yardımlarından faydalanacaktır. Ancak, bu kaynakların kullanımı ile sağlanacak ekonomik ve sosyal gelişimin sonuçları, orta ve uzun vadede görülecektir. Dolayısıyla, üye olur olmaz milli gelirin artması beklenmemelidir.

-YANLIŞ: Tam üyelikle birlikte, hemen AB ülkelerinde çalışmaya başlayacağız.

-DOĞRU: Türk vatandaşları, diğer aday ülkeler gibi, tam üyelik ertesinde serbest dolaşıma dair bir geçiş dönemine tabi tutulacaktır. Geçiş döneminin bitiminde de serbest dolaşım belirli kurallar çerçevesinde düzenlenmektedir.

-YANLIŞ: AB üyeliği, Türk tarımını bitirecek.

-DOĞRU: Böyle bir sonucun ortaya çıkması mümkün olmadığı gibi, aslında üyeliğin sonuçlarının en olumlu yansıyacağı alanların başında tarım gelmektedir.

-YANLIŞ: Tam üye olunca, günlük yaşamımızdaki tüm detayları AB belirleyecek. Kokoreç bile yiyemeyeceğiz.

-DOĞRU: AB, toplum yaşamını ilgilendiren birçok alanda temel düzenlemeler getirmektedir. Ancak, bireylerin yaşamını etkileyen düzenlemeler esas olarak sağlık, hijyen, ve güvenlik standartları ile ilgilidir. Bu standartlara uyum sağlandığı sürece, herhangi bir yasaklama ya da sınırlama söz konusu değildir.

-YANLIŞ: Tam üyelik sonrasında, 'CE' işareti taşımayan hiçbir Türk ürünü AB'ye satılamayacak.

-DOĞRU: 'CE' işareti uygulaması, AB tarafından belirlenen 23 adet direktifin kapsamında olan bazı ürün grupları için geçerlidir. Bu kapsamda olmayan ürünlerin CE işareti taşıması zorunluluğu yoktur.

-YANLIŞ: Gümrük Birliği, Türkiye ile AB arasında imzalanmış bir anlaşmadır.

-DOĞRU: Gümrük Birliği, Türkiye ile AB arasında imzalanmış bir anlaşma değil, 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması'nda (Ankara Anlaşması) öngörülen bir aşamadır.

-YANLIŞ: Türkiye, Gümrük Birliği'nden zarar görmüştür.

-DOĞRU: Türkiye, GB'den dış ticaret rakamlarına indirgenmeyecek ölçüde önemli kazanımlar elde etmiştir. GB ile Türk sanayii rekabet gücünü artırmış, uluslararası standartları yakalamıştır. GB kapsamında gerçekleştirilen uyum çalışmaları ile tam üyelik yolunu kısaltacak düzenlemeler getirilmiştir.

-YANLIŞ: Türkiye ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması yapabilir. ve NAFTA'ya üye olabilir.

-DOĞRU: Türkiye'nin AB ile arasındaki Gümrük Birliği ilişkisi devam ettiği sürece, ne ABD ile serbest ticaret anlaşması yapması, ne de NAFTA'ya üye olması mümkündür.

-YANLIŞ: AB'ye üye olmak için, Maastricht Kriterleri'ni de yerine getirmek zorundayız.

-DOĞRU: Maastricht Kriterleri, tam üyelik öncesinde değil, AB üyeliği sonrasında yerine getirilmesi gereken ve AB üyesi ülkelerin Ekonomik ve Parasal Birliğe (EPB) dalih olmalarını sağlayan koşullardır.

-YANLIŞ: AB üyesi olur olmaz, Euro kullanacağız.

-DOĞRU: AB'ye aday ülkelerin, tam üyeliğe kabul edilmelerinin hemen ardından, Euro kullanmaya başlamaları mümkün değildir. Euro'ya geçiş süreci, üye ülkelerin Ekonomik ve Parasal Birliğe katılımına ilişkin Maastricht Kriterleri'nin yerine getirilmesi ertesinde tamamlanmaktadır.

-YANLIŞ: AB, Birleşmiş Milletler ve NATO gibi uluslararası bir örgüttür.

-DOĞRU: AB, ulus-üstü (supra-national) bir örgüttür.

-YANLIŞ: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AB bünyesindeki bir kurumdur.

-DOĞRU: AİHM, bir AB kurumu değil, Avrupa Konseyi bünyesindeki uluslararası bağımsız bir mahkemedir.

-YANLIŞ: Avrupa Konseyi ve AB konseyi aynı kurumdur.

-DOĞRU: Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 1949 yılında kurulan bir uluslararası örgüttür. AB Konseyi ise, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hükümet temsilcilerinden oluşan bir AB organıdır.

-YANLIŞ: Avrupa Parlementosu ve Avrupa Konseyi Parlamanterler Asamblesi aynı kurumdur.

-DOĞRU: Avrupa Parlementosu, AB vatandaşlarının doğrudan oyla seçilen temsilcilerinden oluşan bir AB organıdır. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi ise, Türkiye'nin de üyesi olduğu bir uluslararası örgüt olan Avrupa Konseyi'nin organıdır.

-YANLIŞ: Avrupa Parlementosu, AB'nin yasama organıdır. Aldığı kararlar bağlayıcıdır.

-DOĞRU: Avrupa parlementosu, klasik anlamda bir parlamento değildir. Aldığı kararlar siyasi ve tavsiye nitekilki olup, üye ülkeleri bağlamaz.   

 

KENTHABER-İSTANBUL
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2004 Perşembe 22:59:47
Güncelleme :28 Mayıs 2004 Cuma 00:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?