26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İşte AB’nin iki yüzü

Fransız hükümetinin çıkardığı Eğitim Reformu Kanunu’nu protesto eden liseli öğrencilere güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddete farklı tepkiler geldi. Paris’teki olay ile Türkiye’deki olayların birirbirinden farklı olduğunu söyleyen Joost Lagendijk, "Türkiye’nin Avrupa’da çok kötü bir imajı var. Fransa’nın Avrupa’da Türkiye’ye nazaran imajı daha farklı. Türkiye bu konuda Avrupa’ya kendini ispat etmeli" dedi.

LAGENDIJK: İKİ OLAY FARKLI

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Joost Lagendijk, "liseli gençlere karşı hangi ülkede yapılırsa yapılsın şiddeti kınıyorum" dedi. Lagendijk Paris’teki olay ile Türkiye’deki olayların birirbirinden farklı olduğuna dikkati çekerken, "Türkiye’nin Avrupa’da çok kötü bir imajı var. Avrupa’da Türkiye’ye önyargıyla bakan Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığını savunan insanlar, 6 Mart’ ta Türk güvenlik güçlerinin kadınlara karşı kullandığı şiddet sonrası ’bakın biz demedik mi? Türkiye’de ne kadın hakları ne demokarsi var’ eleştirilerinde bulundular. Fransa’nın Avrupa’da Türkiye’ye nazaran imajı daha farklı. Fransa insan haklarının ihlal edildiği bir ülke olarak algılanmıyor. Türkiye bu konuda Avrupa’ya kendini ispat etmeli. Şunu söylemeliyim Fransız güvenlik güçlerinin öğrencilere karşı takındığı tutumu da kabul etmiyor ve kınıyorum" dedi.

"HÜKÜMETE SORUN"

AB Komisyonu Başkanı Barosso’nun sözcüsü François Le Bail, konuyla ilgili sorulara cevap vermekten ısrarla kaçınarak Paris’teki coplu saldırıyı "Fransız Hükümeti’ne sormak gerek" diye konuştu.

"YORUM YOK"

AB Komisyonu 13 Nisan’da Paris’te Fransız hükümetinin Eğitim Reformu Kanunu’na tepki gösteren öğrencilerin yaptığı gösteride polisin liseli öğrencilere coplu saldırısı konusunda yorum yapmamaya özen gösterdi.

"İKİSİ DE ARAŞTIRILMALI"

AB Komiseri Olli Rehn’in sözcüsü Kristina Nagy ise, Paris’te polisin liseli gençlere copla saldırması konusunda, AB Komisyonu’nun bir yorumu olmadığını açıkladı. ABHaber’in "Fransa’da güvenlik güçlerinin öğrencilere karşı kullandığı şiddet konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Nagy, “Türkiye’de yaşanan olay için Komisyon olarak araştırma yapılmasını istemiştik. Fransa için de istemek gerekir. Ama şu an Komisyon’un bu konuda bir yorumu yok” dedi.


..
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 01:49:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?