18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşte Ermenistan’ın Türkiye'ye yanıtı

Ermenistan’ın, Başbakan Erdoğan’ın ‘Birlikte komisyon kuralım, tarihi gerçekleri araştıralım’ teklifine yanıtı şekillendi.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan’a yazdığı mektuba yanıt gelmedi. Ama bu yanıt önümüzdeki günlerde gelecek’ dedi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası, bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Gül, Ermenistan’dan basına yansıyan olumsuz görüşlerle ilgili, Ermeni liderlerinin basın yoluyla verilen yanıtlarının çok sağlıklı olmadığını belirterek, ‘Çünkü biz de bazen aynı şekilde bir şey söylüyoruz o farklı yansıyabiliyor. Bugün de gazetelerde Ermenistan Dışişleri Bakanı’nın beyanını gördüm. Geçen yansıyan demecinin öyle olmadığını söylüyordu. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan’a yazdığı mektuba yanıt gelmedi. Ama bu yanıt önümüzdeki günlerde gelecek. Bunu gazetelerde görüyoruz.’ dedi. Diğer taraftan Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre Ermenistan’ın cevabında ‘Önce iki ülke arasında diplomatik ilişki kuralım, ardından da sizin önerdiğiniz ortak komisyonu gerçekleştirelim’ yönünde yanıt vermesi bekleniyor. Türkiye’nin daha önce Erivan’a iletilen şartlarında değişim olmadığı da bildirildi.

Ankara, Erivan yönetiminin, ‘Ermenistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasına ilişkin yayınlanan manifestoda yer alan Batı Ermenistan (Türkiye’den toprak talep etme anlamına geliyor) ifadesi ile sözde soykırımdan vazgeçmesi, işgal ettiği Yukarı Karabağ’dan kayıtsız şartsız çekilmesi ve Azerbaycan ile Nahcivan arasında koridor açılmasına izin vermesi’ halinde, ilişkileri başlatma kararını koruyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Ermeni meslektaşı Vartan Oskanyan’a bunları ve Ankara ile Atina arasındaki güven artırıcı önlemlerin benzerinin Ermenistan’la da sağlanabileceğini ilettiği belirtildi.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 14:38:43
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 14:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?