26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İşte gözaltına alınanların listesi

İstanbul, İzmir ve Ankara'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, İMKB'de örgütlü olarak manipülasyon yaptıkları iddiasıyla 54 kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında tanınmış isimlerin de bulunduğu öne sürüldü

 

 

Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na, İMKB'de bazı kişilerin manipülasyon yaptıkları yönünde ihbar yapılması üzerine savcılık Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) bilgi verdi. SPK uzmanlarının araştırmasının ardından, savcılığın talimatı üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri teknik ve fiziki takip başlattı.
Çalışmalarını tamamlayan polis, soruşturmada, zanlıların borsa yasaklı olmalarına karşın arkadaşları veya akrabaları adına yüksek miktarlarda işlem yaparak manipülasyona neden olduklarını saptadı.
Zanlıların, "İMKB'de manüpülasyon amacıyla örgüt kurdukları" belirlenirken, ellerindeki fonlarla İMKB'de işlem gören hisse senetleri üzerinde manipülatif alım satım yaparak diğer küçük yatırımcıları mağdur ettikleri tespit edildi. Zanlıların bu işlemleri sırasında Van Et, Viking, Merko Gıda ve Vakıf Finansal Kiralama firmalarını da kullandıkları iddia edildi.

Üç ilde operasyon

Polis dün sabah zanlıları gözaltına almak için 05.00 sıralarında İstanbul, İzmir ve Ankara'da eş zamanlı operasyon yaptı. Örgütün lideri olduğu öne sürülen Galip Öztürk, sağ kolu olduğu öne sürülen Metro Menkul Kıymetler Genel Müdürü Hayati Üstün ile Mehmet Akdere, Bekir Sani Karayel, Engin Karaalioğlu, Nihat Özçelik ve Murat Kara'nın da aralarında bulunduğu 54 zanlı gözaltına alındı. Zanlıların şüpheli işlemleri de Karayel üzerinden yaptıkları öne sürüldü. Gözaltına alınanlar arasında siyasetçi, bürokrat ve işadamlarının da olduğu öne sürüldü. Siyasetçilerin bulunması nedeniyle operasyonun seçim sonrasına bırakıldığı da iddia edildi.

Keriz silkeleme yapmışlar

Zanlıların "keriz silkeleme" olarak adlandırılan yöntemle borsada kağıt alan küçük yatırımcıları zarara uğrattığı belirtildi. Değeri düşük hisseleri satın aldıktan sonra manipülasyon yaparak fiyatı yükseltip küçük yatırımcıya satan zanlıların yaklaşık 170 milyon TL'lik manipülasyon yaptığı iddia edildi.


Keriz silkelemede milletvekili de var
Zanlılardan Bekir Sani Karayal'ın bir milletvekilinin şirketlerinin hisselerine yoğun talep olacağı söylentilerini yayarak, şirketlerin değerlerini arttırdığı belirlendi. Milletvekilinin de Karayal ile birlikte hisselerde oynadığı, bazı şirketleri ele geçirmeye çalıştığı öne sürüldü. Milletvekilinin dokunulmazlığı olması nedeniyle operasyon kapsamında gözaltına alınamadığı belirtildi. Adı açıklanmayan ancak muhalefet partisinden olduğu öğrenilen milletvekiliyle ilgili olarak savcılığın TBMM'ye yazı göndereceği öğrenildi.

İşadamları Karayal'a komisyon verdi

Alınan bilgiye göre, Bekir Sani Karayal, işadamı Galip Öztürk'ün şirketlerinin hisselerine yoğun talep olacağı yönünde söylenti çıkarttı. Şirketlerle ilgili alımı hızlandırdı ve şirketlerin değerlerini arttırdı. Galip Öztürk, yapılan manipülasyon karşılığında Karayal'a yüklü miktarlarda komisyon verdi.
Karayal, ayrıca Merko Gıda'nın sahibi Duncan John Blake'in şirketlerinin değerini aynı yöntemle arttırdığı belirlendi. Gözaltına alınan Duncan Blake'in de yapılan manipülasyon karşılığında Karayal'e düzenli olarak komisyon verdiği tespit edildi.
Borsa tarihinin en büyük
operasyonu genişleyebilir

SONGÜL HATISARU

Borsada manipülasyon yapıldığı ve kara para aklandığı kuşkusuyla başlatılan operasyonun boyutlarının büyüyeceği belirtildi. SPK' nın manipülasyonla ilgili olarak bugüne kadar yaptığı binden fazla suç duyurusu oldu. Ancak, Van Et hisselerindeki hareketi gözetime alan SPK 'nın henüz herhangi bir suç duyurusu yapmadığı öğrenildi. Bugüne kadarki manipülasyon soruşturmalarından farklı olarak, SPK'nın suç duyurusuyla değil savcılık kanalıyla harekete geçilmesi borsa çevrelerinde "Acaba Ergenekon bağlantısı mı var veya siyasi bir olay mı?" şüphelerine neden oldu.

Başka hisseler de var

Metro Turizm ve Van Et' in sahibi Galip Öztürk' ün gözaltına alınması da gözleri Van Et hissesine çevirdi. İncelenen hisseler açıklanmazken, Van Et'in yanı sıra Viking Kağıt, Ersu, Merko Gıda gibi hisselerde de yapılan işlemlerin manipülasyon kuşkukusuyla incelemeye alındığı iddia edildi. Öte yandan Galip Öztürk ’ün satın almasıyla bir et şirketi olmaktan çıkıp bir holding haline dönüşen Van Et'in sermaye artırımından itibaren hisseleri kısa süre içinde 1 liradan 4 liralara kadar yükselmişti. Uzmanlar bütün bu işlemlerinde sorgulandığını söyledi.
Bu arada 54 zanlının yanı sıra Hüseyin Kemal Kavak, Ahmet Akdere, BCC Gıda Sanayi ve Ticaret, Dialog Orman Ürünleri İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret, Axenia Karlıdağ, Akın Pala, Murat Kaan Dilber, Nil Alp, Şükran Yıldırım ve Derviş Tari'nin aracı kurumlarındaki hesaplarına tedbir konuldu.

 

Gözaltına alınanların listesi

Bekir Sani Karayal, Barış Gökahmetaoğlu, Bahadır Karlıdağ, Kemal Ak, Murat Aksoy, Mehmet Akdere, Nihat özçelik, Akın Sapcı, Burak Bulutak, Engin Kıralioğlu, Ercan İbrahim İşal, Faruk Memiş, Güneş Karababa, Hakan Avcı, Hayati Üstün, Kani Ercüment Günyüz, Kartal Aytuğ Sevinçli, Kenan Ak, Murat Buran, Levent Ağan, Mehmet Çalışkan, Özgecan Fırıldak, Selim Yerebakan, Serkan Kamil Kıralioğlu, Şahin Deniz, Can Öksün, Esra Sedef Tekin, Serhat Serdar Üstün, Uğur Tan, Burak Saral, Tülay Bozkuş, Osman Hacıoğlu, Özcan Halaç, İsmail Aksu, Ali Ziya Sesel, Şükrü Sanlıyücel, Hüseyin Uğur Aksoy, Süleyman Küçük, Selcan Musluoğlu Kuyan, Bahattin Çarkçı, Ahmet Benan Çetin, Galip Öztürk, Fatma Güzin Yılmaz, Duncan John Blake, Çetin Ganioğlu, Mürşit Çolak, Hüseyin Aykut İlçi, Erkan Koca, Suat Olgun, Yaşar Şuşek, Yusuf Teker, Erol Akar, Banu Fettin, Ali Berkan Ateş.

..
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 10:15:21
Güncelleme :3 Nisan 2009 Cuma 10:18:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erol börtlüce IP: 78.176.216.xxx Tarih : 2.04.2009 11:38:38

Bu borsacılar büyük bir ihtimalle ergenekoncularla çalıştılar.