30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İşte kenenin en büyük düşmanı

Ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.

Uzmanlar, Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği halinde karınca yuvalarının bulunduğu Çatacık ormanlarına giderek bir deneme yaptı. Civardan toplanan 7 adet kene, karınca yuvalarına yakın bir yere bırakıldı. Birkaç saniye içinde kenelere hücum eden karıncalar 2- 3 grup halinde keneleri yuvalarına taşıdı.

Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, yaptığı açıklamada, "Formica Rufa denilen kırmızı orman karıncaları ile kuşlar yıllardır böceklerle mücadelemizde bize yardımcı oluyor. Bunların keneleri de yediğini bazı kaynaklarda okumuştuk. Sağlık Bakanlığı'nın da isteği ile bir deneme yaptık. Gördük ki karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Tabii bunu kenelere çözüm bulundu diye söylemek doğru değil. Bu karıncalar belli bir rakımın altında yaşamıyor. Karıncalar yuvanın etrafında 80 metre çapındaki bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyor. Bu konu ciddiye alınıp araştırılmalı" dedi.

Formica Rufa denilen kırmızı orman karıncalarının orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğini anlatan Küçüköz, şöyle konuştu: "Karıncalar ormanlarımızın sigortasıdır. Bir işçi karınca günde kendi ağırlığının 1/20'si oranında zararlı böcek yer. Bir karınca kolonisinde ortalama 300 bin adet işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilo böcek yer.

Karıncalar, yuvalarının 80 metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası et obur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer."

Karıncaların bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşadığını anlatan Küçüköz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hektarda 10-15 adet yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir. Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla 50 kraliçe karınca bulunur. Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır. 20 yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar."

Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve farelerin de zarar verdiğini anlatan Küçüköz, "Eskişehir Çatacık ormanlarının doğal yapısında bulunan karıncalar adeta ormanların gönüllü temizlik işçileri gibidir. Orman teşkilatı olarak yuvaların bozulmamasına ve sayılarının artmasına gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 11:41:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?