17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İşte kriz yaratan karar

Kıbrıs şartı
AB liderlerinin yemeğinde en büyük tartışma Kıbrıs konusunda yaşandı. Pazarlıklar nedeniyle Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkenende’nin açıklaması da öngörülenden bir saat sonra gerçekleşebildi. 25 ülkenin lideri Türkiye’nin için "kırmızı hatlar" olarak nitelendirilen konularda şu kararları aldı:
1- Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 Ekim 2005’de başlasın. Bu tarih, ilk tercihi "Nisan 2005" olan Türk tarafında sürpriz olarak görülmedi. Türkiye 2005’in ikinci yarısı için hazırlıklıydı.
2- Müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğu vurgulayan AB, Fransa ve Avusturya’nın da isteği doğrultusunda Türkiye’nin karşı çıktığı "açık uçlu müzakere" ifadesini metne koydu.
3- Müzakerelerin ucunun açık olacağı ve sonucunun garanti edilemeyeceği vurgulanan metine, ileride Türkiye karşıtları tarafından "özel statü" talepleri için kullanılabilecek "başarısızlık halinde Türkiye’nin AB kurumlarına kenetlenmesi için bir yol bulunmalıdır" ifadesi de girdi.
4- AB, "Türkiye ile AB arasındaki Ankara Anlaşması’nın Rumları "Kıbrıs Cumhuriyeti" ismiyle kapsayacak şekilde genişletecek uyum protokolünün de Ekim 2005’e kadar imzalanmasını şart koştu. Protokolün müzakeresine sabah yaptığı açıklamada hazır olduğunun işaretini veren ve AB liderlerinden imza tarihi dayatması getirilmemesi ricasında bulunan Erdoğan, bu şart nedeniyle sıkıntıya girdi. Yemekte, Türkiye taraftarlarının tüm çabalarına karşın Rum lider Tasos Papadapulos ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Fransa ve Avusturya’nın da desteğiyle protokolün imzası için Ekim 2005 şartını metne koydurmayı başardı.

İşte şart cümlesi
Türkiye’nin onayına sunulan karar taslağındaki Kıbrıs bölümünde, "AB Dönem Başkanlığı, AB adına, Türkiye’nin 17 Aralık tarihinde Ankara Anlaşması’nı 10 yeni ülkeye uyarlayan protokolü paraf etme niyetinden memnuniyet duyar" dendi. Türkiye’den, Ekim 2005’ten önce Güney Kıbrıs’la Ankara Anlaşması’nın uyum protokolünü imzalaması da istendi.

Berlusconi: Tanıyacak
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise yaptığı açıklamada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisine hükümetinin "Kıbrıs’ı tanıyacağını, bu yönde kararı aldıklarını, ancak konuyu parlamentonun dikkatine getirmek için biraz zamana ihtiyaçlarının olduğunu söylediğini" belirtti.
MİLLİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 14:05:51
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 01:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?