18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşte o gemi ve yaşananlar-Video

Türk Kuru Yük Gemisi PINAR/E Malta açıklarında yakıtı biten 142 mültecinin hayatını kurtardı. Umut yolculuğu gemi mürettebatının kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi.

PINAR/E adlı Türk Kuru Yük Gemisi, İtalya'dan aldığı buğdayı Tunus'a götürmek için yola çıktı. Seyir halinde iken Malta Arama Kurtarma Merkezinin anonsu doğrultunda yakıtı biten bir gemiye yakıt ikmali yapmaları istemi üzerine verilen koordinatlara yöneldi. Gemi bunun üzerine rotasını kaydırak Malta açıklarında yöneldi.

Türk Gemisi ihbar edilen bölgede gemi yerine yakıtı biten ve içinde Nijerya, Gana ve Somali uyruklu mültecilerin bulunduğu 2 bot ile karşılaştı. Bunun üzerine durumu Malta Arama Kurtarma Merkezine bildirerek beklemeye başladılar. Kendilerine hızlı bot gönderileceğini bilgisi verilmesine rağmen kurtarma botları bir türlü gönderilmedi. Bunun yerine mültecilerin hayatı göz önünde bulundurularak gemiye alınması istendi.

Botlara yanaşan gemi mültecileri almak için harekete geçti. Ancak uzun süredir açık denizde aç, susuz ve bitkin düşen mülteciler, hep birlikte gemiye çıkmak isterken büyük bir izdihama neden oldular. Mültecilerin oluşturduğu izdihamda 16-17 yaşlarındaki bir genç kız denize düşerek hayatını kaybetti. Yaşanan izdihamda 2'si ağır 5 kişide yaralandı. Yaşanan bu olayın ardından mülteciler tek tek gemiye alındı.

Daha sonra olay yerine gönderilen helikopter ile ağır yaralı olan yaralılar gemiden alınarak hastaneye sevk edildi. Diğer mültecilerde sırasıyla gemiden alınarak İtalya'nın Sicilya Adasına götürüldü. Kurtarma çalışmalarını İtalyan savaş gemisi de yakından takip etti.

PINAR-E adlı Türk Kuru Yük Gemisinin Baş Mühendisi Mustafa Gümüşoğlu yaşadıklarını İhlas Haber Ajansına anlattı. Gemi mürettebatının amatör kamerayla kaydettiği görüntüler eşliğinde konuşan Gümüşoğlu, "İtalya'dan yükümüzü aldık. Sabah saat 09.00 sıralarında Malta Arama Kurtarma Merkezi 12 deniz mili yakınımızda bir gemiye yakıt ikmali yapmamızı istediler. Verilen koordinatlara vardığımızda gemi yerine içinde mültecilerin bulunduğu botlarla karşılaştık" dedi.

Durumu arama kurtarma ekiplerine bildirdiklerini ifade eden Gümüşoğlu, "Orda kalıp izleme yapmamızı istediler. Bize hızlı bot göndereceklerini ve beklememiz gerektiğini söylediler. Daha sonra hızlı botları bir türlü göndermediler. Mültecilerin hayati tehlikeleri göz önünde bulundurularak gemiye almamızı istediler. Botlarda toplam 143 mülteci vardı. Gemiyle iyice yanaştık ama bizim gemimiz büyük onların botları da çok küçüktü. Bu nedenle gemiye hep birlikte binmek için atıldılar ve izdiham oldu" diye konuştu.

Büyük bir paniğin yaşandığını anlatan Gümüşoğlu, "Panik yaşandı ve çoğu günlerce aç, susuz ve yorgun görünüyorlardı. Birbirlerinin üzerine basarak gemiye çıkmaya başladılar. Bu sırada ezilenler oldu. Bunlardan birisi 16-17 yaşlarında bir genç kızdı. Denize düşerek boğuldu. Ben bunun üzerine denize atladım ve düşenleri kurtarmak istedim. Denize düşen 4 kişiyi ben çıkardım. Bunlardan birisinin hamile olduğunu daha sonra öğrendim. Zaten daha sonra İtalyan Savaş Gemisi geldi. Ardından içinde doktorun bulunduğu bir helikopter geldi. Önce ağır yaralıları aldılar ve daha sonra diğer mülteciler buradan alınarak Sicilya Adalarına götürüldü" dedi.

Yaptıkları işten dolayı gurur duyduklarını söyleyen Gümüşoğlu "Eğer bizim yerimizde İtalyan ya da Rus Gemisi olsaydı birçok mülteci hayatını kaybedebilirdi. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?" diyerek tepkisini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 11:24:35
Güncelleme :23 Nisan 2009 Perşembe 11:33:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET AYDIN IP: 78.177.227.xxx Tarih : 23.04.2009 12:52:30

TÜM KAPTAN VE MÜRETTEBATA SELAM OLSUN. SİZEDE BU YAKIŞIR. SİZİN GİBİ NESLİ TÜKENMEKTE OLAN, ÇOK AZ İNSANIMIZ OLSA BİLE BU BİZE YETİYOR. BU HABER TÜRKİYEDE OLDUĞU KADAR TÜM DÜNYA MEDYASINDA HABER OLMUŞTUR. BUDA TÜRKLERİN VE TÜRKİYENİN DÜNYA KARŞISINDAKİ TUTUMUNU GÖZLER ÖNÜNE SERECEKTİR. YOLUNUZ AÇIK OLSUN.