20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İşte Rusya'nın insanlı uzay aracı!

Rusya ile Avrupa'nın ortak projesi insanlı uzay aracının ilk görüntüleri yayınlandı.

Yeni uzay aracı Rusya'da halen kullanımda olan Soyuz modelinin yerini alacak ve Avrupa mürettebatın gönderimine doğrudan katkı sağlayacak.

Tekrar tekrar kullanılabilecek olan araç dört kişilik ve ABD'nın Ares/Orion sistemine rakip olacak şekilde aya gitmek üzere tasarlanmış.

Daha önceki insanlı uzay araçlarından farklı olarak yeni model dünyaya geri döndüğünde yumuşak iniş yapabilmesine olanak sağlayan bir sisteme sahip.

Rusya uzay bilim yazarı ve grafik tasarımcı Anatoly Zak, aracın imalatını gerçekleştirecek olan Rus RKK Energia şirketinin geçen hafta İngiltere'deki Farnborough Havacılık Fuarında yayınladığı teknik tasarımının artistik bir sunumunu yaptı.

Araç bazı bakımlardan Amerika'nın planladığı Orion uzay gemisini andırıyor. 18 ila 20 tonluk Rus-Avrupa uzay aracı dünya yörüngesindeki kısa uçuşlarda altı, ay seyahatlerinde ise dört kişi taşımak üzere tasarlanmış.

Aracın en orijinal özelliği altındaki iniş sistemi olacak. Anatoly Zak, aracın dünya atmosferine girdikten sonra yeryüzüne yumuşak iniş için bu sistemi kullanacağını söylüyor.

Avrupa Uzay Dairesi ESA Rusya Uzay Kurumu olan Roscosmos ile 2006 yılından bu yana işbirliği içinde çalışıyor.

Anatoly Zak, "ESA ile Rusya Uzay kurumu anlaşırsa, uzay aracının bakım modülünü Avrupa yapacak" diyor.

Rusya'nın ise yeni insanlı uzay aracının fırlatılmasını sağlayan roketi imal edebileceği belirtiliyor. Bu eski bir roketin uyarlanması ya da yepyeni bir roket yapımı yoluyla olabilecek.

Rusya hükümetinin ilk insanlı aracı 2018 yılında fırlatmayı hedeflediği de söyleniyor.

Projenin merkezinin nerede olacağı ise henüz belirlenmiş değil. Rusya üssün doğudaki Amur bölgesinde Vostoşni'de olmasını istiyor. Ama alternatif olarak şu anda Avrupa'nın Ariane 5 araçlarının fırlatıldığı Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünün de adı geçiyor.

Henüz projenin nasıl şekilleneceği, hatta gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bile kesinlik kazanmış değil ama görüşmeler devam ediyor.

Rusya ile ortak insanlı uzay aracı projesinin geleceği konusundaki kritik karar bu yıl Kasım ayında Avrupalı en üst düzey uzay yetkililerinin Kasım ayında yapacakları toplantıda alınacak.

BBC
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 20:36:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin gedik IP: 78.176.58.xxx Tarih : 24.07.2008 01:46:00

saygı değer efendiler işte asıl ilgileneceğimiz haberlerden biri bu bakın arkadaşlar adamlar tasarlıyor 18 /20 tonluk bir ağırlığı aya yıldızlara kadar aylarca yolculukla gönderip geri getiriyor her iki zeminede yumuşak iniş sağlıyor. PEKİ BİZ NE YAPIYORUZ???? efendim tabiki bizim ÇOK önemli aşmamız gereken konular var NEMİ ? baş örtüsünü nasıl saralım sarığı nasıl takalım dinimizde şalvar caizmi ? GİBİ çok çok mühim konuları aşabilirsak bizde insanlığı şereflendiren onurlandıran konularda söz sahibi olabiliriz kanısındayım saygılar hüseyin.