18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşte sahteci ‘Metil Osman’!

Sahte içkiden yaşamlarını kaybedenlerin arttığı günlerde, neden bu durumun engellenemediği de tartışılıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tütün Mamulleri ve Alkollü İçecekler Piyasası Düzenleme Kurulu yetkililerinin sürekli denetim yaptıklarını açıklamalarına, polis ve jandarmanın operasyonlarına rağmen metil alkolden üretilen sahte içkilerin engellenememesinde, cezaların caydırıcı olamaması da etkili oluyor.

Kurda kuzuyu teslim ettiler

Bunun en çarpıcı örneklerinden birisi Ankara’da yaşanıyor. Sahte içki üretimini “meslek” haline getirdiği belirtilen Osman B., 10 kez yakalandı. Her seferinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Osman B.’nin son yakalanışında daha ilginç bir olay yaşandı. Jandarma, piyasaya sürülmek için hazırlanan yaklaşık bin şişe sahte rakı ele geçirdi. Bu şişelerin daha önceki yakalanışında mahkemece kendisine suç delillerini saklaması için yed-i emin olarak zimmetlendiği, Osman B.’nin ise bunları üretimde kullandığı anlaşıldı.

İlkokul mezunu kimyager

İlkokul mezunu olan Osman B.’nin bir kimyager gibi kendisinin bulduğu formülle sahte rakı üretimi yaptığı saptandı. Osman B.’nin bunları özellikle pavyonlara ve büfelere litresi 5 YTL’den sattığı belirlendi.

Osman B.’nin serbest kalmasının sırrı ise, uygulanan yasa maddesinde yatıyor. Çünkü sahte içki üretenlere, 4733 sayılı kanunun 8. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis öngörülüyor. Ancak bu işi yapanlara karşı suçüstü yaptırımları uygulanmadığı için serbest kalıyorlar. Osman B. yargılandığı davalarda, “Ürettiği sahte içkiler nedeniyle kimsenin zarar görmediğini, buna çok dikkat ettiğini” söyledi. Ürettiği içkiler için “Standartlara uygun” diyen Osman B., “İnsanların sağlığını düşünerek üretim yapıyorum” diye savunma yaptı.

Nasıl korunursunuz?

* Alkollü içkileri, ’TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan alın.

* Şüpheli görülen ambalajlıları tüketmeyin.

* Kapağı üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK logolarını taşıyan bandrol bulunmayan, bandrolü yıpranmış olan şişeleri almayın.

* Bandrol üzerindeki logolar yukarı-aşağı yönde hareket ettirildiğinde ve farklı açılardan bakılarak kontrol edildiğinde, mavi-turkuvaz renk dönüşümüne dikkat edin.

* Kapağı açık olanı almayın.

* Tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki ürünleri kesinlikle tüketmeyin.

* Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişeleri almayın.

* Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendiren etikete dikkat edin.

* Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edin.

* Belirgin halde bulanıklılık, tortu ve kirlilik içeren içkileri içmeyin.

* Açık içki satışı yapılan yerlerde, şişe üzerindeki bandrolü ve kapağın kapalı olmasını kontrol edin.

Vatan
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 11:10:09
Güncelleme :13 Nisan 2009 Pazartesi 11:15:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KEMAL YAPINCAK IP: 89.244.230.xxx Tarih : 13.04.2009 13:49:36

rezillikten baska birseydeyil ne güsel demi adami 10 kere yakalamislar hemde suc üstü sonuc tutuksuz yargilama ve de sonradan serbes birakiliyor peki ölenlerin aileleri ne yapacaklar bunlarin yetim kalan cocuklari ne olacak  sizler simdi buna adaletmi diyorsunuz lafi fasla uzatmaya gerek yok söyliyeceyim tek bir sey var o da avrupada KÖPEKLERE VERILEN DEYER TÜRKIYEDE INSANLARA VERILMIYOR