30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İşte türban mutabakatı!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hürriyet’in 2 Şubat tarihli sayısında yayınladığı ve partisiyle AKP arasında varılan türban mutabakatına ilişkin bir protokol imzaladıkları haberini doğruladı.

Bahçeli’nin gösterdiği ve dünkü Akşam gazetesinde ’İşte o protokol’ başlığıyla manşetten verilen haberde, müzakere heyeti üyeleri AKP’den Bekir Bozdağ ve Burhan Kuzu’nun, MHP’den Oktay Vural ve Faruk Bal’ın imzası yer alıyor. Gazetede yer alan söyleşide protokol belgesini gösteren Bahçeli, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ve AKP’ye, "Üniversiteye çarşafı engellemek için 17. madde mecburidir, protokole uyun" çağrısı yaptı. Bahçeli, ilk ve ortaöğretim ile kamuda türbanı marjinal grupların istediğini söyledi, şöyle güvence verdi:

"Asla ve hiçbir zaman. İfadeden aciz bir hareket miyiz? Öyle istesek söyleriz. MHP her türlü telkine, yönlendirmeye karşı dikkatli ve kapalıdır. İnandıklarımızı yapmakla görevliyiz. Bedeli neyse ödemeye hazır şekilde karar alır, uygularız."

Bahçeli, Anayasa değişikliğine ek 17. madde düzenlemesinde düzenleme şartıyla vize verdiklerini vurgulayarak, "AKP, Anayasa Mahkemesi’ni bekliyorsa, mutabakata uymuyor. Ek 17. madde başörtüsünün nasıl takılacağını düzenliyor. Protokolün gereği yapılmalı" diye ekledi.


AÇIKLAMIŞTI AKP-MHP arasında gizli bir protokol yapıldığı ve altında iki parti üyelerinin imzalarının bulunduğu, 2 Şubat tarihli Hürriyet Gazetesi’nde, ’Davadan dönmeme kontratı’ ve ’Dönmeyiz Sözü’ başlıklarıyla yayınlanmıştı. Hürriyet’in haberinde "Erdoğan ve Bahçeli’nin talimatıyla varılan uzlaşmadan dönmemek için AKP ve MHP arasında türban taahhütnamesi imzalandı. Centilmenlik sözleşmesi de denilen iki partinin görüşmeye katılan kurmaylarının imzalarını taşıyan metinde iki partinin varılan uzlaşmadan karşılıklı olarak dönmeyecekleri taahhüt ediliyor" deniliyordu.

MHP İSTEDİ Mutabakat belgesinde birinci imzacı olan Bekir Bozdağ, türban protokolünü MHP’nin talebi üzerine imzaladıklarını açıkladı. Bozdağ, şunları söyledi: "42. maddeyle ilgili teklifte, sonradan yaptığımız değişiklik (yükseköğretim ifadesi) üzerine metni yeniden kaleme aldık. MHP’den Faruk Bal, ’Bunu bir imza altına da alalım’ dedi. Biz de ’Hayır’ demedik. Orada bulunan dört arkadaş imzaladık. O mutabakatın gereği yapıldı, teklif Meclis Başkanlığı’na ortak imzalarla verildi ve şimdi Cumhurbaşkanlığı’nda. Gizli saklı yaptığımız bir şey yok. Çene altı tanımını içeren Ek 17. maddeyle ilgili yasa teklifinde ise daha iyi önerilere açığız."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 10:06:40
Güncelleme :15 Şubat 2008 Cuma 17:11:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakem IP: 88.230.134.xxx Tarih : 15.02.2008 22:12:07

Bahçeli,iyice şaşırmış bir daha seçilememe korkusu içine işlemiş ne yapacağını bilemiyor.Akp nin müsadesini alamadan da bir şey yapamıyor yazık.Size inanan üç beş uzun bıyıklı şimdi bıyıklarını kesme zamanıdır.Çünkü hiç bir hükmünüz ve sözünüz kalmadı.Yıllardır askerin,polisin,öldürülen her güvenlik mensubunun kefeni üzerinden beslendin,siyaset malzemesi yaptın elinde ne şimdide türban denen bez parçası kaldı.Şimdi onu oynuyorsun.Bırakın insanları aldatmayın,bırakın herkes inancını yaşasın,ama devletin modelini,şeklini siz değil feriştahınız değişteremez.Bu ülke sahipsiz değil elbet.Bu ülke ne iran nede malezya ve arap yarımadası olmayacak.Bu ülkenin temelinde laiklik var,cumhuriyet var.Bunu ne siz ne ne de akp değiştiremez siz ancak kendi faşist,ırkçı,şövenlerinize, akp de şeriatçı gerici yobaz örümcek beyinlere söz geçirebilir.Onun için siz kendi işinizi yapın yani,akp nin memurluğunu yapın. Kendi iradesiyle hareket edemeyenler başkasını güdümünde olmak zorundadır.Başkasına yaslanarak siyaset yapılmaz.Tarihinde tek başına hiçbir zaman karar verme yetkisine sahip olmadığınızı biliyoruz.Artık yeter,asker oldunuz,polis oldunuz,kürt düşmanlığını yaptınız,meydanlara ip atınız,zorla sokaklarda insanlara bayrak öptürdünüz,slogan atınız,nara atınız,bayarak,millet dediniz,türk-islam felsefesini savundunuz fayda etmedi.Sizin savuduğunuz türban da size oy kazandırmayacak.Sizin tren bir kere raydan çıktı,ergenekona gideceğine irana doğru yol almış durumda.Artık çok geç.