18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşte yılın ilk ihracat rakamları

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından her ay Türkiye'nin farklı illerinde açıklanan ihracat rakamlarının 2010 yılı Ocak ayı verileri Erzurum'da düzenlenen toplantı ile açıklandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan 2010 yılının ilk ayı ihracat rakamlarına göre, Ocak ayında Türkiye'nin ihracatı 2009'un aynı ayına göre yüzde 12.52 artış ile 7 Milyar 911 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise bir önceki döneme göre yüzde 21 oranında düşerek 97 milyar 955 milyon dolar olduğu belirtildi.

Açıklanan verilere göre, Ocak ayında en yüksek ihracat artışı kaydeden sektör yüzde 73 ile madencilik sektörü olurken sektörün toplam ihracatı 270 milyon dolar oldu.

Toplam ihracatın içinde yüzde 82.16 ile en çok paya sahip sektör olan sanayi ürünleri ihracatı ise yüzde 12.98 artarak 6.5 milyar dolar olduğu açıklandı. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 1.68'lik artış ile 1.14 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ÇİFT HANELİ ARTIŞLAR DEVAM EDECEK

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta 2009 Aralık ayında yüzde 33 ile başlayan çift haneli artış döneminin 2010 yılının ilk ayında da devam ettiğini vurgulayarak "Toparlanmanın önümüzdeki aylarda da devam edeceğini ve ihracatımızın daha yüksek artış oranıyla eski ivmesini yakalayacağını düşünüyoruz" dedi. 2010 yılı ihracat hedefinin 111 milyar dolar olduğunu da hatırlatan Büyükekşi, Başbakanın verdiği sözün arkasında durmasını ve özel sektöre desteğin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

IMF ANLAŞMASININ ÜLKEYE FAYDASI SORGULANIYOR

IMF anlaşması ile ilgili henüz karar verilmemiş olmasının IMF'nin artık bu ülkeye getireceği faydanın sorgulandığı anlamına geldiğini söyleyen Büyükekşi, IMF kredisi için şimdiye kadar anlaşmaya varılmamış olmasının arkasında Türk ihracatçısının gösterdiği çabanın payı olduğunu belirtti. IMF Başkanı'nın bile "Türkiye'nin bize ihtiyacı yok" demecini hatırlatan Büyükekşi, "Bugünkü durumda IMF reçetesinin Türk Sanayi ve İhracatı için doğru bir reçete olmayacağını, ülkelerin neredeyse tamamında destek planları devam ederken, IMF’nin bir “sıkboğaz” reçetesi yazacağını anlattık durduk. Şimdi, büyüme oranlarının dikkatle takip edildiği bu dönemde ve özellikle kamu-özel sektör işbirliği ile kalkınma hamleleri yapılırken, Türkiye’yi rakiplerinden geride bırakacak bir plana mecbur etmeyi mantıksız buluyoruz" dedi.

TÜRK BANKALARI AVRUPA’YA DERS VERSİN

Türkiye’nin IMF olmadan da yoluna gayet iyi bir şekilde devam edebildiğini ifade eden Büyükekşi, Kredi Derecelendirme Kuruluşları IMF olmadan Türkiye’nin notunun artırdığını söyledi. “Tüm Türkiye olarak krizden IMF olmadan çıktık. Bankalarımız da çok sağlam” diyen Büyükekşi, Davos’ta ‘Türk bankları Avrupa bankalarına kriz dersi versin’ söylentilerinin dolaştığını belirtti.

ÇİN KENDİ MARKALARIYLA GELİYOR

Çin’in artık yavaşlamak için hamleler yaptığını ve bankacılık sisteminde daralmaya gittiğini belirten Büyükekşi, “İşte tam bu anda Türkiye için gaza basma vakti gelmiştir. Çin kendi sanayi elitini yaratmak için yoğun çaba harcamaktadır” dedi. Çin’in özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe kendi markasını yaratmak için çalıştığını söyleyen Büyükekşi, Çin’e karşı yeni bir strateji uygulamanın vaktinin geldiğini ifade etti. Büyükekşi konuşmasına söyle devam etti: “2009 krizinden sonra tam bir ölüm kalım savaşı başlamıştır ve tarihe karışan bazı rakiplerin boşalttığı pazar payları için kıyasıya rekabet yaşanıyor. Burada ulusal bir duruş sergilemek artık bir zorunluluktur. Eğer Çin ile işbirliği yapacaksak, bunun siyaset ile birlikte pekiştirilmesi gerekmektedir. Eğer rekabet edeceksek de, mutlaka başka şeyler söylemenin vakti geldiğini belirtiyoruz.”

 

...
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 12:26:06
Güncelleme :1 Şubat 2010 Pazartesi 13:31:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?