20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İsteğe bağlı sigortalılar dikkat!

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık alanların yanı sıra isteğe bağlı prim ödeme de dahil olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeyenler, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz, kimsesizler ile "özürlü ve muhtaç" yurttaşlara bağlanan aylıktan yararlanamayacak.

Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü Ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyenler dahil olmak üzere Kuruma prim ödeyenler, aylıktan yararlanamayacak.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan malul olmaları nedeniyle yetim aylığı alan çocuklardan aylık ya da gelirleri özürlülük derecelerine göre özürlü muhtaç aylığından düşük olanlar ise aynı anda hem bir sosyal güvenlik kurumundan aylık hem de özürlü-muhtaç aylığı alabiliyor.

Ayrıca kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunduğu tespit edilenlerden, muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka bağlanan veya bağlanması mümkün olanlar da bu aylıktan yararlanamayacak.

Aylık bağlanması için gereken belgeler, mahalli maliye teşkilatı tarafından Kuruma gönderilecek. Ancak muhtaç olmadığına karar verilenler ile vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 40’ın altında kalanların belgeleri Kuruma gönderilmeyecek. Aylıkların ödeme gün ve dönemleri Kurum tarafından belirlenecek. Belirlenen gün ve dönemlerde ödemeler, hak sahiplerinin kendilerine, vekillerine veya vasilerine veya kayyumlarına ya da velilerine peşin olarak yapılacak. Aylığa hak kazanma başlangıç tarihi ile ilk aylık ödemesinin yapıldığı ödeme döneminin ilişkin olduğu aya kadar olan haklar için ise bir kerede ödeme yapılacak.

Aylık almaktayken aylığı kesilenlerin aylık talebinde bulunmaları halinde, ilgili belgeler yeniden istenecek. Aylığı kesilenlerden, daha önce Sağlık Kurulunca özrünün sürekli olduğuna karar verilenlerin yeniden aylık talebinde bulunması halinde, kendilerinden tekrar sağlık kurulu raporu istenmeyecek. Aylık bağlanan kişilere ait bilgiler Kurum tarafından veri tabanına kaydedilecek. Ayrıca Kurum özürlülere ait bilgileri, ulusal özürlüler veri tabanında yer alması amacıyla Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile paylaşabilecek

anka
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 17:40:00
Güncelleme :2 Ağustos 2008 Cumartesi 02:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?