18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İstimlak kararına odalardan destek

İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kentteki dere yataklarında kurulu çarpık yapılaşmaya son vermek amacıyla, bu bölgeler için aldığı yıkım ve istimlak kararına; mimarlar, şehir plancıları ve inşaat mühendislerinden destek geldi.

Ancak meslek örgütleri, sorunun bilimsel plan çerçevesinde çözülmesi, yeni rant alanı yaratılmaması uyarısında bulunuyor.

“ÇOĞU HAZİNE ARAZİSİ”

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Rıza Nurhan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, dere yataklarının istimlak edilmesini doğru bir karar olarak değerlendirdi. Nurhan, dere yataklarına yapılan kaçak yapı alanlarının büyük bir bölümünün hazine arazisi üzerinde olduğunu kaydetti. İstimlak işinin “planlı” yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Nurhan, plan çerçevesinde yapılmayacak bir istimlakın ise karmaşaya yol açacağı uyarısında bulundu.

Nurhan, istimlak işinden de rant elde etmeye kalkanların çıkacağını, ancak bu işin planlı ve programlı yapılması durumunda rantın engellenebileceğini kaydetti.

“YILLARDIR SÖYLÜYORUZ”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de yıllardan beri dere yataklarının istimlak edilmesi ve kaçak yapıların yıkılması gerektiğini söylediklerini hatırlattı. Gökçe, bu bölgelerde deprem güvenliği olmayan yapıların bulunduğunu, bu yapılarda oturan veya işyeri bulunanların su taşkını gibi doğal afetlerde ciddi zarara uğradığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin istimlak kararına olumlu baktıklarını kaydeden Cemal Gökçe, alınan kararda samimi olunup olunmadığını ise zaman içinde göreceklerini ifade etti.

Gökçe, istimlak kararının yeterli olmadığına da dikkat çekerek, kentin alt yapısına da yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.

“İSTANBULLULAR`IN DİNLENME YERİ OLSUN”

Dere boylarının istimlak edilmesiyle rant alanı oluşturulmaması gerektiğine işaret eden Başkan Gökçe, bu alanların ağaçlandırılarak, genişletilmesi ve istanbullular`ın dinlenebileceği, gezebileceği yeşil hatlar haline getirilmesini önerdi.

“SİYASİ İRADE ŞART”

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Çevresel Etki Değerlendirme Kurulu Başkanı Mücella Yapıcı da dere yataklarının İstanbul’un ilk planlamasında olduğu gibi ağaçlandırılarak, yeşil alanlar haline getirilmesi ve kamunun mülkiyetinde olması gerektiğini kaydetti. Yapıcı, “Dere yatakları derhal boşaltılmalı. Alibeyköy’e özgü değil, kritik derecede yatakları var. Bu kente ciddi müdahalelerde bulunmak lazım” dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 17:55:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?