26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İsveç Büyükelçisi Dışişleri'nde...

İsveç Parlamentosu'nun Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Christer Asp, CNN TÜRK'e konuştu. Asp, tasarıya gündeme geldiği tarihten bu yana karşı çıktıklarını belirterek, "Konunun siyasallaştırılmasına karşıyız" dedi. 
 

Bakanlık çıkışında konuşan Asp, İsveç'te demokratik kurulların kendi kararlarını aldıklarını, ancak bu kararın hükümet üzerinde bağlayıcı olmadığını ve hukuki göstergeleri olmadığını kaydetti.

Büyükelçi Asp, "Konunun bağımsız kurullarca incelenmesi ve tarihin siyasallaştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye-Ermenistan arasındaki normalizasyona destek veriyoruz. Bu konuda tarih komisyonu kurulmasına destek veriyoruz" ifadesini kullandı.

Dışişleri'ndeki görüşmede Türk hükümetinin üzüntüsünü aktardığını kaydeden Büyükelçi, kendisinin ise dostane ilişkilere vurgu yaptığını ve devamını istediğini aktardığını söyledi.

Kararın sonucu ne olur?

Büyükelçi, kararın sonuçlarına dair soruya ise, "Bu, Türk hükümetinin kararı" yanıtını verdi.

Asp, "Türkiye ile güçlü ilişkilerimiz sürecek. Türkiye, İsveç için dost olmaya devam edecek. Türk yetkililer bizim ülkemizde yine memnuniyetle karşılanacak" dedi.

Bu tasarının gündeme her yıl geldiğini, şimdiye kadar hep geri çevrildiğini, ancak bu yıl iki muhalefet partisi arasındaki tutum değişikliği nedeniyle bir oy farkla kabul edildiğini aktaran Asp, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu ve öyle olmaya da devam edeceğini, özellikle bu gibi durumlarda diyaloğun sürdürülmesinin daha da önem kazandığını belirtti.

Büyükelçi, kararın, Türkiye'nin AB sürecine olan desteği engellemeyeceğini belirtti.

İsveç Parlamentosunda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören tasarının bir oy farkla kabul edilmesinden sonra, Türkiye, büyükelçisini geri çağırdı ve Başbakan Erdoğan İsveç ziyaretini iptal etti.

İsveç basınından...

İsveç basını ilk yorumlarında, Türkiye ile İsveç arasında karardan sonra diplomatik kriz yaşandığını yazdı.

İsveç basınının internet sayfalarında çıkan ilk haberlerde, "Türkiye ile İsveç arasında diplomatik kriz" yorumları yer aldı. Televizyon haberlerinde de Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün, İsveç'in aldığı kararı protesto etmek amacıyla Ankara'ya çağrıldığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da İsveç gezisinin iptal edildiği, ilk haber olarak verildi.

İsveç Dışişleri'nden de tepki var

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, karardan endişe duyduğunu belirterek, "Tarih siyasileştirilemez" dedi.

Kararın, Ermenistan ile Türkiye arasında başlatılan sürece zarar vermesinden endişe ettiğini belirten Bildt, "Tarih siyasileştirilemez" dedi ve İsveç'te kabul edilen tasarının, Türkiye Ermenistan arasındaki uzlaşma çabalarına da engel olmasından kaygı duyduğunu kaydetti.

TT'de "Sizce 1915 olayları soykırım mıydı?" şeklindeki soruya Bildt, "Ben ne o tarafta, ne diğer tarafta olmak istiyorum. Türkiye ve Ermenistan, tarihçilerden oluşan bir kurulun kurulması konusunda uzlaştı. Bu da önemli bir karar" dedi. 

...
Yayın Tarihi : 12 Mart 2010 Cuma 09:52:20
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 11:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
c.yıldız IP: 88.244.211.xxx Tarih : 12.03.2010 14:42:52

Karşılıklı birer kahve içip, hoşçakalın diyecekler.    " Atı alan Üsküdar' ı geçti. "