19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İsyanın nedeni belli oldu

Cumhurbaşkanı Sezer’e rektör isyanının nedeni belli oldu. Gazi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın, 100 yardımcı doçente ve 49 öğretim görevlisine kadro sözü verdiği ortaya çıktı.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Gazi Üniversitesi’nden öğretim elemanı alımı için 5 gün önce yapılan ilanın iptal edilmesini istedi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdiği yazıda, daha önce üniversiteden gelen talep doğrultusunda YÖK’ün 100 yardımcı doçent kadrosu kullanma izni verdiğini kaydetti. Üniversitenin 7 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ilanında, 100 yardımcı doçent, 49 da öğretim görevlisi kadrosuna atama yapılacağını duyurduğunu belirten Ertepınar, ilanın incelendiğini ifade etti.

Ertepınar, inceleme sonucunda ilan edilen yardımcı doçent kadrolarının 49’unun YÖK’ün izin verdiği anabilim dallarına aykırı, öğretim görevlisi kadrolarının tamamının da izinsiz olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Mevzuata göre, kadrolar konusunda YÖK’ten “kullanma izni” alınmasını, müteakip ilana çıkılmasının ve atama prosedürünün başlatılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Ertepınar, bu nedenle sözü edilen kadro ilanının iptal edilmesini istedi.

Ertepınar, ayrıca, bu ilana dayalı herhangi bir işlem başlatılmaması, atama yapılması istenilen öğretim elemanı kadroları için YÖK’ten izin alındıktan sonra ilana çıkılması gerektiğini ifade etti.


“ÖĞRETİM ELEMANI KADROSU İLANINDA DÜZELTME YAPACAĞIZ”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, YÖK’ün öğretim elemanı alımı konusundaki ilanın iptal edilmesini istemesi nedeniyle ilanda düzeltme yapacaklarını bildirdi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Ayhan da öğretim üyelerinin oylarının yok sayılmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. “Oyları yok saymak demokrasiyle bağdaşmaz, hukuka ters düşer” diyen Ayhan, seçimin yeniden yapılması gerektiğini ileri sürdü. Seçimin yeniden yapılması halinde aday olmayacağını ifade eden Ayhan, “Sadece yükseköğretim sisteminin önündeki sıkıntıların aşılması gerekiyor. Ben o arkadaşın yerinde olsam, bu şartlarda gelip koltuğa oturmam” dedi.

Ayhan, bir gazetecinin, 6 Ağustos’ta görev süresinin biteceğini anımsatarak devir-teslim töreni düzenlenip düzenlenmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, “Atamayı meşru bulmuyoruz. Gelecekler, devralacaklar” dedi.

YÖK’ün, 7 Temmuz 2004 tarihinde çıkılan öğretim elemanı alımı ilanının iptal edilmesini istediğinin anımsatılması üzerine Ayhan, ilanda düzeltme yapacaklarını bildirdi. Ayhan, “Kadroların seçimden önce ilan edilmesini etik bulmamıştık. Aslında kadro kullanımı izni mayıs ayında verilmişti. Diğer üniversiteler bunu yaptı” diye konuştu. “İlana seçimden sonra çıkılmasının etik olup olmadığı” sorusuna Ayhan, “Öğretim elemanlarına söz vermiştik. Onların mağdur olmasını istemedik. Ayrıca kanunda (görevden ayrılmadan bir ay önce ilana çıkılamaz) diye bir hüküm yok” karşılığını verdi.

“DEMOKRASİ VE HUKUK DERSİ VERECEĞİM”

Ayhan, üniversitede yapılan seçimde birinci olmasına karşın neden rektör olarak atanamadığı konusunda YÖK’ten de bilgi istediğini, ancak henüz cevap gelmediğini ifade etti.

Görevi devrettikten sonra ne yapacağı sorusunu Ayhan, ”Üniversitede (demokrasi ve hukuk) dersi vereceğim” diye yanıtladı.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2004 Salı 02:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?