18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İtalya Türkiye'yi Tartışıyor... 'Türkiye AB'ye girerse Kürt sorunu çözülür'

İtalya'nın Çernobbio kentinde düzenlenecek Avrupa Birliği gayriresmi toplantısı yaklaşırken ülkede Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi tartışmaları da hız kazandı.

İtalya'nın en önemli gazetelerinden merkez sola yakın Corriere Della Sera gazetesi başyazısında, ''Erdoğan'ın Türkiyesi Avrupa Birliği'ne girecek mi?'' diye sordu. Türkiye'nin Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden bu yana Avrupa'da olduğunu belirten gazete, Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimleriyle Türkiye'nin daha da Avrupalılaştığını hatırlattı.

Yapılan devrimlerle Türkiye'nin Avrupa'ya yöneldiğini belirten gazete, 2. Dünya Savaşı sırasında İsmet İnönü'nün Rusların tarafını tutmak yerine Avrupa-Amerika koalisyonunun yanında yer aldığını hatırlattı ve bunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye ve İsrail'in Avrupa haritası içinde yer alması görüşünü savunan gazete Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesiyle bölgedeki Kürt sorununun çözüme ulaşabileceğini savundu.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta sonu gözlemci olarak Çernobbio'daki konferansa katılacağı bildirildi. 6 Eylül akşamı, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile Erdoğan program dışı bir akşam yemeği yiyecekler.

Yemekte tartışılacak başlıca konu Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi olacak. İtalya'nın bu konuda büyük bir destek verdiği ve İtalya'nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı süresince Türkiye'nin üyeliği konusunda çaba sarf edeceği biliniyor.

Ekim ayında Avrupa Birliği'nin hazırlayacağı Türkiye durum raporu büyük önem taşıyor.

Haber Ajansı
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2003 Çarşamba 12:27:12
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 17:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?