22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

İtalya'da 'yapay döllenme ve 'kürtaj' referandumu

Kök hücrelerinde araştırma, kürtaj ve yapay döllenme konularında mevcut alakalı yasa üzerinde değişiklikleri ön gören referandum bugün ve yarın İtalya’nın her yerinde oylamaya açık.

Radikal İtalyanlar Partisi'nin geçen sene topladığı 200 bin imza ile referandum yapma hakkı edinilen İtalya’da yıllar sonra gene kilise bilim adamları tartışması yaşanıyor. Referandum 4 evet veya 4 hayır içeriyor. Seçmenlerin katılmama hakları ve parçalı evet veya hayır kullanma hakları da var.

Referandum da birinci 'evet'; kök hücrelerinde bilimsel araştırmayı serbest bırakma hedefli. Mevcut yasa kök hücrelerinde hiçbir araştırmaya izin vermiyor. Evet kabulu halinde bilim adamları 'parkinson', 'alzhaimer', 'diyabet' ve 'kanser' gibi çeşitli hastalıkları hızla iyileştirme olanağı sağlanacağını savunuyorlar.

İkinci 'evet' ise, kadın sağlığı hakkında. Halen uygulamada olan kanun yapay döllenme uygulaması sırasında embriyon dondurulmasına karşı. Ayrıca yumurta çiftleştirme denemelerinin 3 kezden fazla yapılmasına izin vermiyor. Yasa kadınların uygulama sırasında kesilen denemeler sonrasında sağlık durumundaki değişme ile ilgili hekime hiçbir sorumluluk vermiyor. Eğer evet kabul edilirse bu madde ile kadın hekimin tavsiyesi sayesinde 3’ten fazla kez yumurta çiftleştirme denemelerinde bulunabilecek. Yumurta dondurması sayesinde de denemeler gereksiz sayıya çıkartılamayacak.

Üçüncü evet oyu embriyonu anne karnında doğmuş insan gibi görmeye karşı. Böylelikle annenin dokunulmazlığını kabul etmiyor. Kısacası anneden kürtaj hakkının alınmasına karşı. İtalya Avrupa’da 194 numaralı yasası ile kadına kolayca kürtaj hakkı veren ülkeler arasında bulunuyor. Eğer hayır kazanırsa bu öngörülen uygulama mevcut kürtaj yasasını çöpe atacak ki bu yasa 80’li yıllarda gene başka bir referandum ile kazanılmıştı.

Son evet ise tüp bebek uygulamasında dışarıdan döl alımının yasak olmasına karşı. Evetin kazanması halinde iki tarafta da biyolojik engel taşıyan çiftler üçüncü şahıstan döl edinebilecek.

Aylardır tartışma konusu olan referanduma yeni Papa Ratziger tüm kilisesi ile karşı olduğunu açıklamıştı. Alman rahip embriyonun kesinlikle anne karnında iken bir kimliği olduğunu savunuyor. Öte yandan sağ partilerden olan Alleanza Nazionale(milli birlik) başkanı Fini 3 evet bir hayır diyeceğini çoktan açıkladı ve sağ partiler arasında söz birliğini engelledi. Başbakan Berlusconi ise ister evet ister hayır densin kesinlikle referanduma katılınması gerektiğini savunuyor. Diğer sağ partiler ise ses ortaklığı ile 4 hayırı destekliyorlar.

Sol ortaklığı Unione(birlik) ise tek kayıp ile 4 evet yanlısı. Tek kayıp olan Udeur(halkçılar) içlerinde evet ve hayır adına tek bir ses olmadığını belirterek ortak duruşa katılmadıklarını bildirmişlerdi.

Öte yandan gerek aşırı sağ gruplar gerekse de bazı bölgesel rahiplerin, referanduma katılmama (ne evet ne hayır) baskısı hem sağ hem de sol partilerden geçen hafta sert bir tepki aldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sol Demokratları Partisi Başkanı Fassino “Katılım kesinlikle demokrasi simgesidir. İster hayır densin ister evet, referandumda eksik olmak insanın kendi sağlığı hakkında tercihsiz olması demektir” diye konuştu.

Murat Çınar-Kenthaber/Milano
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 15:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?