18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İtalyan rehine Amerika’yı yalancı çıkardı

Irak’ta ABD’nin hedefi olan gazeteci, ’Doğrudan hedef oldum’ dedi. Ölen istihbarat ajanı kahramanlar gibi uğurlanıyor

ABD Başkanı George W. Bush ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin sıkı ittifakının arasına kara kedi girmesine yol açan ’Irak’ta kurtarılan İtalyan rehinenin Amerikan ateşiyle vurulması’ olayı büyüyor. ABD askerlerinin İtalyan aracına ateş açması sonucu kurtarılan gazeteci Giuliana Sgrena’nın omzundan vurulması, kendisini korumak için üstüne kapanan İtalyan ajan Nicola Calipari’nin kollarında ölmesi ve bir diğer ajanın yaralanması hakkında Pentagon’un getirdiği açıklamaya dair şüpheler artıyor. Önceki gün uçakla Roma’ya getirilip hemen hastaneye kaldırılan Sgrena, İtalyan savcılara verdiği ifadede, Pentagon’u tümüyle yalanladı.


Pentagon, aracın kontrol noktasına çok hızlı geldiğini ve ’Dur’ uyarısına uymaması nedeniyle ABD askerlerinin ateş açtığını söylemişti. Gazeteci ise, yolun yarısını kendisini kaçıranlarla gittiğini, daha sonra onların araçtan indiğini ve İtalyan ajanların binip kendisiyle şakalaştığını, normal hızda gittiklerini, yolda hiçbir kontrol noktası olmadığını anlattı. Amerikalı yetkililerin önceden aracın güzergâhından haberdar edildiğini belirten Sgrena, "Hızımızda ateş edilmesini gerektiren bir durum yoktu. Uyarı ateşi falan açılmadı. Bir devriye aracından önce üzerimize projektör tuttular, sonra kurşun yağdırdılar. Şoför İtalyan olduğumuzu haykırdı, ama nafile. Calipari üzerime kapandı, son nefesini yüzümde hissettim" dedi.

’ABD rehineler bırakılsın istemiyor’

Kendisine iyi davranan rehinecilerin ’Seni bırakmaya kararlıyız. Ama çok dikkatli olmalısın, çünkü bazı Amerikalılar geri dönmeni istemiyor’ uyarısını da aktaran Sgrena, İtalyan televizyonlarına "Herkes Amerikalıların rehinelerin müzakereler yoluyla bırakılmasını istemediğini biliyor. Onların doğrudan hedefi olmam ihtimalini dışlamıyorum" diye konuştu. İtalyan basını da, Amerikalıların Sgrena için ödendiği iddia edilen 1 milyon dolar fidyeden rahatsız olduğunu yazdı. Irak’ta Sgrena’nın serbest bırakılması olayını takip eden Zeit gazetesinin şef redaktörü Giovanni di Lorenzo da, İtalyanların aracına 400 kurşun isabet ettiğini öne sürerek, "Amerikan açıklaması tümüyle saçma" dedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, BM’nin olayı soruşturmasını talep etti.
Amerikan askerlerine ’taammüden adam öldürme’ suçlaması yönelten İtalyan savcılar, adam kaçırma vakalarında başarılı müzakereciliğiyle tanınan ve daha önce Irak’tan iki kadın rehinenin dönmesini sağlamış olan 51 yaşındaki Calipari’nin ölümüne de soruşturma açtı. Önceki gece Roma’ya İtalyan bayrağına sarılarak getirilen Calipari’nin tabutu şeref kıtası tarafından taşınırken eşi ve iki çocuğu gözyaşlarına boğuldu. Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Calipari’ye altın madalya verileceğini açıkladı. Bugün düzenlenecek devlet töreni öncesi naaş Roma’daki bir anıtta son saygılarını sunmak isteyenlerin ziyaretine açıldı. Hafta sonu spor müsabakalarında bir dakikalık saygı duruşuyla selamlanan ajanın adı, sokak ve meydanlara verilecek.
AA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 13:23:58
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 13:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?