30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İtfaiyede sakal tartışması

ABD'de itfaiyede çalışan bir Yahudi, altı Müslüman ve bir Hıristiyan sakal bırakma özgürlükleri kısıtlandığı gerekçesiyle çalıştıkları kurumu mahkemeye verdi.

Washington İtfaiye Müdürlüğü'nde sakal bırakmalarına izin verilmediği ve bu durumun din özgürlüğüne aykırı olduğunu iddia eden itfaiye çalışanları bölge mahkemesinde açtıkları davayı kazandı. Ancak Washington İtfaiye Müdürlüğü çalışanlara uygulanan sakal, kafa kazıtmama gibi yasakların güvenlik gerekçesiyle alındığını belirtiyor.

İtfaiye yetkilileri yasağın devam etmesini belirtiyor. Kolombiya Bölge Mahkemesi yasağın iptal edilmesine karar verdi ancak itfaiye itirazda bulundu. Yeni duruşma tarihi 7 Ekim olarak belirlendi.

Eğer mahkeme burada da itfaiyenin uyguladığı yasağın dini özgürlüklere aykırı olduğuna karar verirse ABD'de bir ilk yaşanacak ve itfaiye çalışanları sakalla çalışmaya başlayacak.

İtfaiye kurumu sakal bırakmanın özellikle yangınlarda çok tehlikeli olabileceğini gaz maskeleri takmada sorunlar yaşanabiliceğini ve kolaylıkla tutuşarak çalışanların hayatını tehliyeye atacağını savunuyor.

Ancak mahkeme, itfaiyecilerin bu tür riskli operasyonlarda maske taktıklarını hatırlatarak riskin az olduğuna karar verdi. Bu da itfaiyeyi tatmin etmezse bu tür özellikleri olan görevlileri daha az riskli görevlerde kullanabileceği önerisinde bulundu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 14:33:54
Güncelleme :21 Eylül 2008 Pazar 14:56:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 88.241.45.xxx Tarih : 21.09.2008 22:39:15

Oldu olacak takunya ile çalışın.