20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İyi ki, Amerika'da bankacı değilim

İç siyasette artan risklerin ister istemez Türkiye ekonomisini etkileyebileceğini dile getiren Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, ancak güçlü Türk bankacılık sistemi ve makro ekonomik dengelerdeki iyileşmenin bu etkilenmeyi yumutaşatabileceğini savundu.

Türk bankacılık sektörünün şu an tarihinin en iyi dönemlerinden birini yaşadığını aktaran Civil, bir de itirafta bulundu: “Türkiye’nin siyasi riskleri arttı diyoruz ama ben mesela; bir Türk bankacısı olarak iyi ki Amerika’da bankacılık yapmıyorum diyorum. İçler acısı durumda değiliz. Hatta durumumuz diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha iyi.”

Türkiye’nin şu anda dünyadaki en sağlam bankacılık sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Civil, rakamların da gayet açık bir şekilde bu durumu yansıttığını savundu. Civil, Türk bankalarının sermayesi çok kuvvetli olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

BDDK SIKI TAKİP EDİYOR

“Hem sermayedar anlamında hem de ciddi net serbest sermayesi anlamında kuvvetli. Likiditesi ve kârlılığı çok iyi. Büyüme potansiyeli yüksek. Bunun üzerine belki bir şansımız hani derler ya bazen, ‘Krizle fırsat birbirine yakındır’ diye. 2001 yılında geçirdiğimiz o çok ağır krizden sonra biz bütün regülasyonumuzu yeniden kurduk. Mesela, bizim bankacılık otoritemiz hakikaten çok iyi durumda. Çok gelişmiş, bankacılığı çok sıkı takip ediyor. Bu bizi pek çok anlamda rahatlatıyor. Öbür taraftan Merkez Bankası’nın özerkliği ve bağımsızlığı çok daha iyi oturdu. “

Yabancı ilgisi 2008 yılında azalabilir

TEB Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye’nin yabancı sermaye açısından her zaman cazip olacağını vurgulayarak ancak içinde yaşadığımız konjonktür gereği zaman zaman azalabileceğine değindi. Civil, “Orta vadede Türkiye’nin yabancı sermaye açısından cazip olacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye küçük bir ülke değil, genç nüfusu ve tüketim potansiyeli yüksek bir ülke. Dünyanın 17. büyük ekonomisi. Bugün otomotivde, televizyonda pek çok alanda Türkiye bir üs olmaya başladı. Yakın zamanda olmasa bile önümüzdeki dönem yatırımcı iştahının kalıcı olacağını düşünüyorum” dedi.



--------------------------------------------------------------------------------



MB kendi doğrularını uyguluyor

TEB Genel Müdürü Civil, MB’nin faiz politikalarına ilişkin “Benim bir bankacı olarak MB’nin faiz politikası hakkında bir şey söylemem doğru olmaz. Çünkü ekonominin bütün dataları elinde. Para politikası açısından en doğru kararları aldığını düşünüyorum” diye konuştu.

Temelimiz sağlam

TEB Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye ekonomisinin temel yapısının geçmişe nazaran daha sağlam olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Hazinesi daha kuvvetli. Bütçesi, kamu borçlanma ihtiyacı daha iyi. Pek çok açıdan Batı standartlarına sahip finansal sistemimiz var. Ama bunlara güvenip global dalgalanmalar hiç bizi etkilemez demeyelim. Sürekli dış gelişmeleri iyi takip hazırlıkları yapmamız, reformlara devam etmemiz ve daha da disiplinli hareket etmemiz gerekir.”

Akşam
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 09:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?