22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

İzinsiz Öcalan gösterilerine müdahele

Abdullah Öcalan`ın Kenya`da yakalanarak Türkiye getirilişinin altıncı yıldönümü nedeniyle bazı illerde yapılan protesto gösterilerine müdahale eden polis çok sayıda göstericiyi de gözlem altına aldı.

İzmir

İzmir’de izinsiz gösteri yaparak AKP Konak İlçe Binası’na yürümek isteyen DEHAP üyesi gruba polis müdahale etti. Çıkan arbedede gruptakiler polise taş attı, biri polis 3 kişi yaralandı, 1 kişi gözaltına alındı.

Hürriyet Bulvarı’ndaki DEHAP İzmir İl Teşkilatı’nda toplanan bir grup, AK Parti Konak İlçe Başkanlığı’na yürüyüşe geçti. Terör örgütü elebaşı lehine sloganlar atan grubu Basmane Meydanı’ndaki Konak Belediyesi önünde polis ekipleri durdurdu.

Emniyet yetkilileri, parti yöneticilerine AK Parti binası önüne gitmelerine izin vermeyeceklerini belirtti ve yasadışı slogan atılmaması koşuluyla basın açıklaması yaparak grubun dağılmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından tekrar DEHAP İl Teşkilatı’na yürüyüşe geçen grup, terör örgütü elebaşı lehine sloganlar atmaya başladı. Polisin, dağılmalarını sağlamak amacıyla grubu bölmek istemesi üzerine, arbede yaşandı. Göstericilerden bir bölümü, polise taş attı. Göstericilerin çoğu DEHAP İl Başkanlığı binasına kaçarken, taş atanlardan 1 kişi gözaltına alındı.

Olaylar sırasında göstericilerin düşürdüğü çantalardan çok sayıda molotof kokteyli ve taş çıktı. Yaralandığı belirtilen 1 kişi, parti önüne çağırılan ambulansla hastaneye gönderildi. Emniyet yetkilileri, olaylar sırasında biri polis 3 kişinin yaralandığını, aralarında polis araçlarının da bulunduğu çok sayıda otomobilin camlarının kırıldığını kaydettiler. Çevik Kuvvet polisleri, DEHAP binası çevresinde önlem aldı.

Diyarbakır

Diyarbakır`da DEHAP tarafından organize edilen ve çok sayıda demokratik kitle örgütün katıldığı gösteri, polisin sert müdahalesiyle sonuçlandı. Dağkapı meydanında toplanan yaklaşık 500 kadar kişi ellerinde Öcalan posterleriyle yürüdüler.

Yaptıkları basın açıklamasından sonra uyarılara karşın slogan atarak direnen gruba polis müdahale edince ara sokaklara dağılan guruplar taş ile karşılık verdi ve bunun üzerine polis gaz bombası kullandı.

Atılan gaz bombalarından, göstericilerin yanında gazeteciler de etkilenirken, müdahale ile çok sayıda gösterici yaralandı ve bazıları gözlem altına alındı.

İstanbul

İstanbul Beyoğlu`nda Galatasaray Meydanı`nda toplanan ve ``DEHAP İl Örgütü`` imzalı pankart açarak siyah çelenk bırakmak üzere Yunanistan`ın İstanbul Başkonsolosluğu`na yürümek isteyen grup güvenlik kuvvetlerince engellendi.

Bunun üzerine 10 temsilci, başkonsolosluk önüne giderek siyah çelenk bıraktıktan sonra grubun yanına döndü. Polis, DEHAP İstanbul İl Başkanı Cemal Kavak`ın megafonla ``Sayın Abdullah Öcalan`ın yakalanmasını...`` diye başladığı konuşmasını sürdüremeden gruba müdahale etti.

Bazı kişiler, müdahale sırasında kullanılan göz yaşartıcı gazdan etkilendi. Gruptan bazıları da baygınlık geçirdi. Tünel yönüne doğru kaçan gruptan bazı kişiler, söktükleri kaldırım taşlarını polise fırlattı, bazı işyerleri ve bir bankanın camı kırıldı. Polis, bir süre kovaladığı grubu tamamen dağıttı.

Van

Van`da da bir grup, Abdullah Öcalan lehine yürüyüş yaptı. DEHAP il teşkilatı önünde toplanan gruptakiler, ellerinde Öcalan posterleri ile Cumhuriyet Caddesi`nde yürüdüler ve bir de basın açıklaması yaptılar.

Hatay

Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasının yıldönümü nedeniyle, Adalet ve Kalkınma Partisi  binası önüne siyah çelenk bırakılmasına izin verilmedi.

DEHAP ilçe binası önünde toplanan 50 kişilik grup, teröristbaşı Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi. Ellerindeki Öcalan posterleri ile bir basın açıklaması yapan grup, "Ölmek öldürmek istemiyoruz", "Öcalan’a özgürlük", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Direne direne kazanacağız" şeklinde sloganların yanı sıra Kürtçe sloganlar da atarak yaklaşık yarım saat parti binası önünde bekledi. Polisin geniş güvenlik önlemleri arasında yapılan gösteri sonrası, AKP İlçe Teşkilatı binasının önüne siyah çelenk bırakmak isteyen gruba polis izin vermedi. Grup, AKP binası önüne koyamadıkları siyah çelengi, üzerinde "satılık" yazılı bir otomobilin önüne koyduktan sonra dağıldı.

Adana

Adana’da, Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi nedeniyle yürüyüş yapmak isteyen gruba polis izin vermedi.
Çeşitli mahallelerden gelerek 5 Ocak Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, Adana Adliyesi’ne yürümek istedi. Adana Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri, slogan atarak Cemal Gürsel Caddesi’ne kadar yürüyen grubun önünü kesti. Bir süre kaldırımda bekleyen gruba, kaldırımdan geçmek isteyen vatandaşlar da tepki gösterdi. Grup, polisin yürümelerine izin vermemesi üzerine cadde üzerindeki DEHAP Seyhan İlçe Başkanlığı’nın bulunduğu pasaja girdi. Polis, cadde üzerindeki güvenlik tedbirlerini artırınca, gösteri yapmalarına izin verilmeyen grup, çıktıkları binanın çatısından inerek dağıldı.

Mersin

Mersin’de de, sokaklarda barikat kurup ateş yakarak gösteri düzenleyen gruba çevik kuvvet polisi müdahale etti. Polis, ara sokaklara kaçan çok sayıda göstericiyi yakalayarak gözaltına aldı.
Şevket Sümer, Yanipazar, Güneş, Gündoğdu ve Yenihal mahallelerinde, terör örgütü yandaşları sokaklarda toplanarak barikat kurdu. Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen gösteriye çocuklar da katılırken, iş yerlerinin tamamının kapalı olması dikkati çekti.
Şevket Sümer Mahallesi 1186. Sokak üzerinde de saat 10.30 sıralarında çöp tenekesi ve demir malzemelerle barikat kurup araç lastiklerini ateşe veren bir grup, terör örgütü ve elebaşısı lehinde sloganlar attı. Olay yerine sevk edilen çevik kuvvet polisi, panzerlerle gösterinin yapıldığı sokağa girdi. İş yerlerinin kepenklerinin kapalı olduğu sokaktaki barikat, panzerlerle kaldırılırken, göstericiler de ara sokaklara kaçtı. Çevik kuvvet polisi, ara sokaklara girerek çok sayıda göstericiyi yakalayıp gözaltına aldı. Bu arada ara sokaklardan polise taş atıldı.
Gösterilerin yapıldığı mahallelerde polis güvenlik önlemlerini artırdı.


AA / KENTHABER
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 16:15:43
Güncelleme :15 Şubat 2005 Salı 16:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?