18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İzleme suikastı önlemiş

İstanbul Emniyeti, Başbakan Erdoğan’a geçen yıl düzenlenmek istenen suikastın, kamuoyunda tartışılan ‘telefon izleme’ sayesinde önlendiğini açıkladı.

Kamuoyunda skandal tartışmalarına neden olan MİT ve Emniyet’in Türkiye’deki tüm cep ve sabit telefonları mahkeme kararıyla izlemesinin, geçtiğimiz yıl Başbakan Tayyip Erdoğan’a yönelik bir suikast girişimini önlediği bildirildi. Aynı yöntemin, İstanbul’daki 15-20 Kasım bombalama eylemlerinin faillerinin yakalanmasında da etkili olduğu ifade edildi.

POLİS: 4 KİŞİ YAKALANDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi yetkilileri, geçen yıl Başbakan Erdoğan’a yönelik suikast hazırlığı yapan yasadışı DHKP-C örgütünden 4 kişinin telefon izleme yöntemiyle yakalandığını bildirdi. Polis, bu kişilerin, geçtiğimiz ağustos ayında Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın düğününü de kana bulamayı amaçladıklarını, yoğun önlemler nedeniyle bunun önlendiğini iddia ettiler.

İkişer kişiden oluşan bu iki ayrı suikast timinin, 20 gün arayla yakalandığı hatırlatan bir yetkili, iki operasyonda da yakalanan zanlıların, ifadelerinde hiçbir bilgi vermediklerini, teknik takip sırasında eylem hazırlığının Başbakan’ı hedef aldığının anlaşıldığını belirtti. Pendik’te bir eve düzenlenen operasyonda bombacı olduğu öne sürülen Celal Yayla ile Ramazan Yetkin ve Zeki Eken gözaltına alınmış, evde patlamaya hazır hale getirilmiş boru tipi bomba, bomba yapımında kullanılan malzeme ve döküman ele geçirilmişti.

YASADIŞI SÜRER

İstihbarat ve terör uzmanları, ülke çapında telefon takibinin engellenmesi halinde, birilerinin ‘Her şey devlet için’ diyerek bu işi yasadışı yürüteceğini, böylece yeni ‘Susurluk’ ve ‘telekulak’ skandallarıyla karşı karşıya kalınacağını iddia ettiler. Bir istihbarat uzmanı da izleme izniyle Türkiye’nin değil, sadece eylem hazırlığındaki kişilerin takip edildiğini söyledi. Uzman, izleme yapan görevlilerin yaptıkları takibin de tarih, gün ve saat olarak kayıt altına alınarak otokontrole tabi tutulduğunu bildirdi.

Emniyet: İzleme hukuki

EMNİYET Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, MİT’in telefonları izlemeye yönelik aldığı mahkeme kararına ilişkin, ‘Bu konular hukuk çerçevesinde yapılmaktadır’ dedi. Bu konunun bütün dünyada örgütle mücadele eden bütün güvenlik kuvvetlerinin kullandığı yöntemler olduğunu savunan Çalışkan, ‘Yani hiçbir zaman güvenlik görevlileri kendi başlarına bir iş yapmamaktadırlar’ diye konuştu. Çalışkan, bunun istismar edilmesi durumunda ise ağır cezaların verildiğini ancak bugüne kadar böyle bir istismar olmadığını öne sürdü.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 23:59:56
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 00:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?