18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İzmir Barosu karıştı

İzmir’de geçtiğimiz ay seçilen yeni baro yönetiminin Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması imzalayan ve 234 avukatın görev yaptığı İşkenceyi Önleme Grubu’nu dağıtması, tartışmaları alevlendirdi.

CNN TÜRK’te Ajans programına katılan İzmir Barosu eski Başkanı Noyan Özkan, İşkence Önleme Grubu’nun kapatılmasının, İzmir Barosu’nun prensiplerine tamamen aykırı olduğunu, bu kararın işkencecilere ve derin devlete destek vereceğini belirtti.

Aynı yayına katılan İzmir Baro Başkanı Nevzat Erdemir ise, aralarında Noyan Özkan’ın da bulunduğu grubun, baronun bazı mekanlarını işgal ederek verilen tepkinin yersiz olduğunu, hukuktan ve insan haklarından söz edenlerin bu davranışlarıyla kendi mesleklerine olan saygılarını göstermiş olduklarını söyledi.

Bu sözler üzerine, Baro eski Başkanı Özkan, Erdemir’in suçlamalarını kınadığını belirterek, "hukuktan ve yargıdan behsederken, asıl yargısız infaz İşkenceyi Önleme Grubu dağıtılarak yapılmıştır" dedi.

İşkenceyi Önleme Grubu üç yıl önce kuruldu

İzmir Barosu’nun geçtiğimiz ay seçilen yeni yönetimi tarafından dağıtılan İşkenceyi Önleme Grubu, üç yıl önce kuruldu. Grubun amacı, işkenceyle hukuki mücadele yapmaktı.

234 avukatın görev yaptığı grup, kısa sürede adından söz ettirmeye başladı. Birçok mağdurun sesine kulak veren grup, ele aldığı dosyaları mahkemeye taşıdı. İşkence yapanlar hakkında çok sayıda dava açıldı.

Grubun başarısı AB’nin dikkatini çekti

Grubun işkenceye karşı yürüttüğü başarılı çalışmalar Avrupa Birliği’nin de dikkatini çekti ve birlik, Baro’yla işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Avrupa Birliği fonlarından Baro’ya kaynak aktarılacak ve raporları dikkate alınacaktı.

Ancak gönüllü avukatların yürüttüğü bu çalışmalar, geçtiğimiz ay Nevzat Erdemir başkanlığındaki Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun yönetime seçilmesiyle, bir çırpıda durdu.

İlk icraat grubu kapamak oldu

Yeni yönetim, ilk icraat olarak, İşkenceyi Önleme Grubu’nu dağıttı. Bunun üzerine, Türkiye’nin üçüncü büyük barosunda sert tartışmalar başladı. Baro ikiye bölündü. Grubun dağıtılmasına karşı çıkanlar protesto gösterileri yaptı.

Ancak Baro Başkanı Nevzat Erdemir, "grubun yaptığı çalışmaları baro içinde yürüten bir enstitü var" diyerek, çağrılara ve protestolara kulak vermedi.

Daha da kötüsü, İşkenceyi Önleme Grubu’nda görevli avukatların, ele aldıkları dosyaları soruşturmak için ayrı bir büro açmaları sırasında oldu.

Büro yağmalandı

Geçtiğimiz haftasonu basılan bürodaki mağdurlara ait fotoğraflar, bilgisayar kayıtları çalındı. Büro talan edildi. İddiaya göre, bunu yapanlar da, yine Baro Başkanı Erdemir ile yönetim kurulunun birkaç üyesi.

Ayrıca avukatların çalıştığı büro kapatılarak talan edildi. Dosyalar alındı. İddiaya göre, büroyu basan da, yeni yönetimin üyeleri.
CNN TÜRK TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 16:04:07
Güncelleme :14 Ocak 2005 Cuma 17:13:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?