20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Jandarmayı 5-6 kez uyardım'

Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci, Hayal’in cinayet planını duyunca engellemeye çalıştığını, bunu başaramayınca jandarmaya haber verdiğini söyledi


Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 8’i tutuklu, 19 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşması dün katil zanlısı Ogün Samast’ın 18 yaşını doldurması nedeniyle ilk kez basına ve izleyicilere açık gerçekleştirildi. Temmuz 2007’de başlayan dava, dünkü duruşmayla birinci yılını doldurmuş oldu.
Cinayetin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal’in eniştesi sanık Coşkun İğci, “Yasin’in böyle bir eylem yapacağını duyduğum zaman kendisini oyalamaya çalıştım. Engelleyemeyeceğimi anlayınca da jandarmada görevli 2 istihbaratçıya bildirdim” dedi.

Yazarlar da oradaydı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanıklardan Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Coşkun İğci, Erbil Susaman, Veysel Toprak ve Salih Hacı Salihoğlu katıldı. Duruşmada Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink de hazır bulundu. Heyet Başkanı daha sonra sanıklardan Ogün Samast’ın 28 Haziran 2008’de 18 yaşını doldurmasından dolayı yargılamanın açık yapılıp yapılmamasına ilişkin iddia makamının görüşünü sordu. Cumhuriyet savcısı, duruşmanın açık yapılması yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme, Samast’ın 18 yaşını doldurduğunu göz önüne alarak, duruşmaya açık olarak devam edilmesine karar verdi.

‘Jandarmayla 4-5-6 kez görüştüm’
Davada daha önce “tanık” sıfatıyla bulunan ancak daha sonra “sanık” olarak yer alan Hayal’in eniştesi Coşkun İğci, jandarmaya ihbarda bulunmasını “Vatandaşlık göreviydi” şeklinde tanımladı. İğci şunları anlattı:
Böyle bir şey yapacağını duyunca Hayal’i Ekim 2006’ya kadar 1-1.5 ay oyaladığını, ancak daha sonra onunla görüşmediğini anlatan İğci, “Dink’in öldürüldüğünü duyunca şoke oldum. ‘Eyvah Yasin bu işi yapmıştır’ dedim. Sonra Samast’ın ismini duyunca rahatladım. Olaylar aydınlığa kavuşunca Yasin’in de bu işin içinde olduğunu öğrendim.”
Dink ailesinin avukatlarının, “Jandarma ile ne zamandan beri görüştüğünü ve Yasin Hayal’le ilgili ihbarları kaç defa jandarmaya bildirdiğini” sorması üzerine İğci, “2004’ten beri jandarmayı tanıdığını ve Yasin Hayal’in cinayet planıyla ilgili 4-5-6 kez görüştüğünü” anlattı.
Hayal’i çocukluğundan beri tanıdığını ve bu işi yapacağını düşündüğünü ifade eden İğci, Dink’i tanımadığını ancak sırf Hayal’i bu olaydan korumak için jandarma görevlileriyle konuştuğunu aktardı. Jandarma görevlilerinin, “Burası jandarma bölgesi, Yasin sürekli gözetimimiz altında” dediklerini ifade etti.

“Kod” adlı tanıklar
Duruşmada, Erhan Tuncel’in 26 Haziran’da verdiği dilekçedeki “Memduh”, “Özgür”, “Ahmet” ve “Kürşat” kod adlı savunma tanıklarının kimler olduğunun belirlenmesi için Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verilirken, aynı dilekçede adı geçen Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler Engin Dinç ve Ercan Demir’in “tanık” sıfatıyla dinlenmesi için müzekkere yazılmasına karar verildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 08:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?