30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Japonya cehennemi yaşıyor

Japonya Başbakanlığı’nın İngilizce yayımlanan Twitter hesabından geçtiği son mesajında, Tohoku ve Kanto bölgelerinde yağacak yağmurlarda radyoaktif maddelerin yer alabileceği belirtildi.

Başbakanlık, “Yağmura maruz kalsanız bile, bu sağlığınız için herhangi bir tehlike temsil etmiyor” ifadesini kullandı.

Başbakanlık vatandaşlarının asit yağmuruna maruz kalmaması için talimatları şöyle sıraladı:

*Acil bir durum olmadığı sürece dışarı çıkmayın
*Dışarı çıkmanız durumunda, kafanızı ve cildinizi tamamen kapatmayı ihmal etmeyin
*Kıyafetleriniz ya da cildinizin yağmura maruz kalması durumunda, kıyafetlerinizi akan suyun altında temizleyin.
*Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Japonya’nın Fukuşima eyaletinden gelen gıdaların satışının durdurulmasını planlandığını açıkladı.

ÖLÜ SAYISI 8 BİNİ GEÇTİ

11 Mart günü yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin etkisiyle büyük bir yıkım yaşayan Japonya’da, ölü sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Polis, bugün yaptığı açıklamada ölü sayısını 8 bin 199 olarak verirken, 13 bin kişinin de kayıp olduğunu belirtti. Sadece Miyagi bölgesinde 15 bin kişinin ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor. Öte yandan, depremin üzerinden geçen dokuz günün ardından, iki kişi enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

Japonya'da su ve gıdada radyasyon çıktı!

Japonya'da Tokya'daki şebeke suyunda radyasyon izine rastlandı. Ispanak ve sütte güvenlik sınırlarının radyasyon belirlendi

Tokyo ve civarında şebeke suyunda radyoaktif madde izleri bulunduğu, ancak bu maddelerin oranının yasal sınırın altında olduğu bildirildi. Japonya’da soğutma problemi yaşanan Fukuşima nükleer enerji santralinin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığı beyirtildi.

Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, nükleer enerji santralinin bulunduğu Fukuşima ilindeki süt ile yakınındaki İbaraki ilinde yetiştirilen ıspanaktaki radyasyon seviyesinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığının belirlendiğini söyledi.
Japon hükümeti, ülkede 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer krizin ardından, ülkedeki gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğine ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.

Bilim bakanlığından bir yetkili, suyun kalitesiyle ilgili ölçüm yapmaya başladıklarını ve radyoaktif iyot ve sezyum izleri bulduklarını belirtti. Yetkili, Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata’da şebeke suyunda radyoaktif iyot bulduklarını, Tochigi ve Gunma’da ise sezyum bulduklarını açıkladı. Yetkili, bu maddelerin oranının Japonya’daki yasal sınırın net olarak altında olduğunu söyledi.

İHRACATA İZİN YOK

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), nükleer kazanın olduğu elektrik santralının bulunduğu Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci emre kadar son verildiğini bildirdi. Merkezi Viyana’da bulunan BM’ye bağlı UAEK, radyoaktif iyot elementinin bulunduğu gıdaların kısa sürede insan sağlığına zararlı olacağını bildirdi.

Fukuşima nükleer santrali kapatılıyor
Japon hükümeti ülkede yaşanan deprem sonrasında büyük hasar gören ve devam eden soğutma işlemlerine rağmen radyoaktif sızıntı riski devam eden Fukuşima nükleer santralinin kapatılacağını açıkladı.

Japonya'da 9 büyüklüğündeki depremin üzerinden bir haftadan fazla bir süre geçti. Japonya bir tarafyan deprem ve tsunaminin yaralarını sarmaya çalışırken, bir tarftan da Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama ve yangınlar sonrasında olası bir nükleer felaketin engellemeye çalışıyor.

Deprem sonrasında soğutma sisteminde hasar meydana gelen ve radyasyon sızıntısı yaşanan Fukuşima nükleer santrali, gerekli önlemler alındıktan sonra kapatılacak.

Konuyla ilgili açıklama Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano’dan geldi. Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin yeniden çalıştırılabilecek durumda olmadığını kaydeden Edano, santralin aşırı ısınan reaktörlerinde kontrol sağlandıktan sonra kapatılacağını bildirdi.

2 NOLU REAKTÖRE ELEKTRİK VERİLDİ
Öte taraftan santralinin 2 nolu reaktöründe elektrik arızasının giderildiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, Japon mühendislerin, Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründeki elektrik bağlantısını onardıklarını ve reaktöre elektrik verildiğini duyurdu.

Ajans, ayrıca Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nin (TEPCO,) nükleer enerji santralindeki 2 nolu reaktöre kablo ile bağlı olan 1 nolu reaktördeki kontrol odası, ışıklandırma ve soğutma işlevlerini yeniden çalışır hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

Sabah saatlerinde 3 numaralı reaktöründeki basınç seviyesi yükselmiş ilerleyen saatlerde basınç yükselmesi yaşanan reaktöründe durum kontrol altına alınmıştı.

AA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2011 Cumartesi 19:52:21
Güncelleme :20 Mart 2011 Pazar 12:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gönül Aydemir IP: 78.183.227.xxx Tarih : 20.03.2011 09:51:01

Japonya'da radyasyonlanan her türlü ürün Türkiye'de satılır,hiçbirimizin haberi olmaz.Hatta etiketini değiştirp başka ülke pazarlar.Bir zamanlar bize radyasyonlu bitkileri bol bol yedirdikleri gibi.Hatta radyasyonun yararlarını bile bol bol antırlarsa hiç şaşmam.