24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

K.Irak'a sürpriz ziyaret

ATALAY-MAİZİERE ORTAK BASIN TOPLANTISI

İçişleri Bakanı Beşir Atalay terörle mücadele kapsamında görüşmelerde bulunmak üzere Erbil'e gidebileceğini söyledi.

Bakan Atalay yaptığı açıklamada yine terörle mücadele kapsamında önümüzdeki hafta ABD'den bir askerin heyetin Ankara'ya geleceğini açıkladı.

Bakan Atalay, bölücü terör örgütünün Almanya'daki faaliyetleri ile ilgili kendilerindeki bilgileri içeren bir dosyayı bu ülkeye sunduklarını bildirdi.

İçişleri Bakanı Atalay, resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve beraberindeki heyetle yapılan heyetlerarası görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bakan Atalay, ziyareti önemli gördüğünü belirterek, Alman bakanla ilk defa biraraya geldiklerini kaydetti. İçişleri bakanlarının gündeminde olan bütün konuları ele aldıklarını belirten Bakan Atalay, "Çok ulumlu bir görüşme oldu" dedi. Hem vatandaşlıkla hem de güvenlikle

ilgili konuları değerlendirdiklerini söyleyen Atalay, iki konunun özellikle ele alındığına dikkat çekerek, bunlardan ilkinin nüfus ve vatandaşlıkla ilgili konular olduğunu kaydetti. Atalay, Almanya'da yaşayan Türklerin özellikle yeni uygulamalardan kaynaklanan sorunları olduğunu vurguladı. Türkiye'de yaşayan Almanların da sorunları olduğunu ifade eden Bakan Atalay, bunları somut konular olarak değerlendirdiklerini belirterek "Almanya'da yaşayan Türk göçmenlerin huzur ve güvenlikleri çok önemli. Alman toplumuna entegrasyonları çok önemli görüyoruz" diye konuştu.

Almanya'da yaşayan Türklerin öz kültürleri ile bağlarını korumalarının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Atalay, Türkiye'de yaşayan Alman vatandaşların ikamet sorunlarının da ele alındığını ve 5 yıllık süreyi sınırsız hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Diğer konunun ise güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği konusu olduğunu söyleyen Bakan Atalay, terörle mücadelenin önceliklerinden olduğunu ifade ederek, "Terörle mücadelenin olmazsa olmazı uluslararası işbirliğidir. Samimiyet içinde işbirliği arama çabamız devam ediyor. Sayın bakan ile konunun bütün boyutlarını görüştük. Dosya sunduk. Almanya'da yürütülen faaliyetlerle ilgili bizdeki bilgileri içeren dosyası sunduk" dedi.

Terör örgütünün faaliyetlerinin Avrupa Birliği ülkelerinde zaman zaman yer bulduğunu söyleyen Bakan Atalay, örgütün finans bulma çalışmaları yaptığına ve sivil toplum örgütleri çatısı altında faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Yoğun çabaları sonucu AB ülkelerinin bu konuda ileri adımlar atmaya başladığını söyleyen Atalay, AB ülkelerinin terör örgütünün kendileri için de sorun olduğunu gördüğünü ifade etti. Bakan Atalay, Almanya'da terörle mücadelede işbirliği konusunda daha ileri bir işbirliği ve destek istediklerini, somut olarak ortak bir komite kurduklarını belirterek, "Gerekirse günlük çalışacak, nokta çalışması yapacak ve terör konusunda daha sık görüşme içinde olacağız" şeklinde konuştu.

Atalay, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele, insan kaçakçılığı ile mücadele ve organize suçlarla mücadele konusunda zaten sıkı bir işbirliği olduğuna dikkat çekerek, bu işbirliğinin devam edeceğini kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, ilişkilerin eskiye dayandığını ve son derece iyi düzeyde olduğunu vurgulayarak, "Sürekli geçmişe atıfta bulunup iyi şeylerden bahsetmek, bundan sonra da bu ilişkilerin iyi olacağı anlamına gelmez. Bu yüzden iki ülkenin bakanları sürekli bir araya gelerek konuları açık bir şekilde dile getirmeli" dedi.

Maiziere, Türk halkını referandum sonuçlarından dolayı tebrik ettiğini belirterek, son derece önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşının yarısının Alman vatandaşı olduğuna dikkat çeken konuk Bakan Maiziere, entegrasyonun asimilasyon şeklinde algılanmamasını isteyerek, "Suç işlemeyen kişilerin benim evim Almanya demelerini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Teröristlerin Afganistan ve Pakistan'a geçmede veya tekrar Avrupa'ya dönmede Türkiye'nin transit ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Maiziere, PKK sorununu çözmek konusunda destek vermek istediklerini kaydetti. Avrupa'da yaşayan Kürtlere lojistik operasyonel ve mali açıdan destek verilmesini istemediklerini vurgulayan Maiziere, Almanya'da PKK'nın yasaklandığını ve bir televizyonun kapatıldığını hatırlattı. Maiziere, kendisinin aynı zamanda spordan sorumlu bakan olduğunu hatırlatarak, Atalay'ı Almanya-Türkiye karşılaşmasına davet ederek, sonuç ne olursa olsun kutlamanın olacağını ifade etti.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Atalay, bir gazetecinin yazdığı kitabın ardından Eskişehir Emniyet Müdürü görevindeyken merkeze alınan Hanefi Avcı hakkında bir gazetede çıkan iddiaları sorması üzerine, "Bu sorular, kendi usulüne göre gereği yapılıyor. Yazılanlar, kitaptaki iddialarla ilgili görevlendirilen müfettişlerin çalışmaları devam ediyor" karşılığını verdi. Atalay, yeni iddiaların da soruşturma kapsamında değerlendirileceğini ifade etti.

Bir gazetecinin Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının orada oy kullanamamasına ilişkin bir soruya ise Almanya İçişleri Bakanı Maiziere, Almanya'da çok fazla Türk temsilciliğinin mevcut olduğunu ve 7 tane bulunduğunu vurgulayarak, bir buçuk milyon seçmenin buralarda oy kullanmasının zor olduğunu ifade etti. Maiziere, mektupla oy kullanma girişimleri olduğunu bildiğini belirterek, konuya destek vereceklerini ifade etti.

Bakan Atalay ise yurt dışındaki vatandaşların oy kullanılması yönünde yasal değişiklik yaptıklarını hatırlatarak, konunun Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) alanına da girdiğini belirtti. Atalay, konuya ilişkin tartışmalar yapıldığını hatırlatarak, "büyükelçiliklerde, mektup yöntemiyle, elektronik ortamda oy kullanılabilecekleri" gibi çözüm yollarının değerlendirildiğini söyledi. Referandumda sırf oy kullanmak için çok uzak ülkelerden gelindiğini hatırlatan Atalay, sadece 200 bin kişinin oy kullandığına dikkat çekerek, "Umuyorum bu sorun çözülür, önemli görüyoruz. Önümüzdeki önemli bir konu" dedi.

BDP görüşmesinin hatırlatılması üzerine ise Atalay, randevu talebinin olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'i görevlendirdiğini kaydederek, bundan sonra görüşme olup olmayacağını bilmediklerini ifade etti. Bakan Atalay, sorunun çözümü konusunda çok sistematik bir şekilde çalışmanın devam ettiğine dikkat çekerek, İran, Irak ve Suriye ile ikili görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti. Atalay, haftaya Erbil'e gidebileceğini de açıklayarak, Irak'taki ABD kuvvetleri  heyetinin de Türkiye'ye geleceğini söyledi.

ATALAY-MAİZİERE ORTAK BASIN TOPLANTISI
ATALAY-MAİZİERE ORTAK BASIN TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 13:59:00
Güncelleme :24 Eylül 2010 Cuma 15:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EFE09 IP: 213.47.66.xxx Tarih : 24.09.2010 18:42:53

Geeeel vatandas tutanin elinde kaliyor! Vatan bayrak satiliyor belese geeel!