23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kabinede ’3 Ekim’ eleştirisi

Hükümet, 2005 yılında kamuya 48 bin personel alınmasını kararlaştırdı. AB müzakere sürecine yönelik hazırlıkların da konuşulduğu Bakanlar Kurulu’nda; tarım ve ekonomi öne çıkacak başlıklar olarak belirlenirken AB ve Türkiye mevzuatının karşılaştırılacağı tarama sürecinin geç başlamasından duyulan kaygı ortaya konuldu. Türkiye’nin gümrük birliğine girdiği ve zaten mevzuat taramasını yaptığı vurgulanan toplantıda, AB’nin bu süreci 3 Ekim ve sonrasına sarkıtması eleştirildi.

Bakanlar Kurulu, tadilat çalışmaları sona eren yeni Başbakanlık binasında toplandı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı, AB süreci üzerinde odaklandı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül , müzakere sürecine yönelik bilgiler verirken tarama sürecinin 3 Ekim’e sarkmasından duyduğu rahatsızlığı ortaya koydu. Gül, müzakere sürecinde Türkiye’yi bekleyen zorluklara işaret etti. En zorlu müzakerelerin ’’tarım ve ekonomi’’ başlıklarında geçeceğinin altını çizen Gül, tüm bakanlıkların da AB sürecine en iyi şekilde hazırlanması ve uzman kadroları öne çıkarması gerektiğini belirtti.

Bakanlar Kurulu hakkında bilgi veren Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek , kamuya bu yıl içinde değişik branşlarda 48 bin personel alınacağını bildirdi.

’Başmüzakereci en son’

Çiçek, AB süreci konusunda da bilgi verdi. Müzakere süreci içinde nasıl bir örgüt modelinin esas alınacağının önümüzdeki dönemde netleştirileceğini ifade eden Çiçek, ’’Başmüzakerecinin kim olacağı, en son karar vereceğimiz husustur’’ dedi.

Çiçek, müzakerelerin 3 Ekim’de başlamasıyla bir tarama sürecine girileceğini de belirtirken aslında Türkiye’nin bu sürecin daha önce başlamasını arzu ettiğini vurguladı. Çiçek bu konuda AB ülkeleri ile süren görüş farklılığını ise şöyle açıkladı:

’’Biz aslında bu sürenin daha önceden başlamasını arzu ettik. Çünkü bu konuda Türkiye, daha önce AB müzakerelerine başlamış diğer ülkelere nazaran belli konularda adım atmış ülkedir. Ancak bazı AB ülkelerinin, Türkiye’nin adaylığıyla da bağlantılı olarak bazı iç problemleri var. Herhalde bir orta yolu birlikte bulacağız.’’

Çiçek, teröristlerin üzerinde ele geçirilen Kandil Dağı’ndaki PKK kamplarının fotoğraflarına ilişkin soru üzerine, bu belgelerin Türkiye’nin haklılığını gösterdiğini söyledi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 09:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?