24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kabus yayılıyor: Keneye 17. kurban

Kene ısırması sonucu ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi. Virüs taşıyan kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) can almaya devam ediyor. Son olarak, sekiz gün önce bir kenenin ısırdığı 55 yaşındaki Ahmet Kalkan hayatını kaybetti.

Kalkan'ın ölümüyle Tokat ilinde KKKA hastalığından ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

Tokat'ta Gezerli mahallesinde yaşayan Ahmet Kalkan'ın sekiz gün önce, kendisine ait kayısı bahçesine gittiği, burada kayısı toplarken kendisini kene ısırdığı açıklandı.

Yakınları, Ahmet Kalkan'ın kendisini ısıran keneyi eliyle kopardığını daha sonra da Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi'ne gittiğini belirterek, "Ahmet Kalkan yüksek ateş şikayetiyle, Sivas'a sevk edildi. Dün akşam saatlerinde de vefat etti" dedi.

Keneye karşı önlem

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Bakır, vatandaşları uyararak, "vatandaşlarımız vücutlarında kene gördüklerinde, kesinlikle ateşle uzaklaştırmaya ya da elleriyle çekip çıkartmaya kalkmasınlar. Bir cımbız yardımıyla keneyi sağa-sola oynatarak çivi çıkarır gibi çıkarsınlar" dedi.


Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde son 2 ay içerisinde kene ısırması sonucu KKKA tanısıyla 60 hastanın yattığı, bunlardan 5'inin hayatını kaybettiği açıklandı.

Hastalığın yoğun olarak görüldüğü Tokat'ta ise 2002 yılından bu yana kayıt altına alınan 17 hasta hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de hastanelerde tedavi görüyor.

Bölgede çalışma yapan kamu personeli de gittiği köylerde pantolon paçalarını çorap içine koyarak, kenelerden korunmaya çalışıyor.

Hastalık belirtileri

Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerle görülüyor. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ve kanamalar ortaya çıkabilir.

Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar oluşuyor ve bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılıyor. Hastalık tablosuna burun ve dişeti kanamaları da eşlik ediyor.

Nasıl bulaşıyor?

Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşıyor. Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabiliyor. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda ölüme neden oluyor. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı rolünü üstleniyor.

Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerken aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırıyor. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabiliyor.

KKKA İLE MÜCADELE
Coğrafik bölgelere ve türlere göre değişmekle beraber, KKKA'yı bulaştıran Hyalomma soyuna ait keneler genel olarak nisan ve ekim aylarında aktiftirler; bu dönemlerdeki salgınların sebebi de budur.

Bu nedenle öncelikle konakçılar kenelerden uzak tutulmalı ve kenelerin kan emmeleri engellenmelidir. Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılmalı..

Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp öldürülmeli, yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) alınmalıdır
Piknik amaçlı olarak su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlar döndüklerinde, mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdır.
Çalı, çırpı ve gür ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir.
Kene bulunan hayvan barınakları uygun akarisitlerle usulüne göre ilaçlanmalıdır.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2005 Pazartesi 16:09:24
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 16:16:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?