19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kaçak doğalgaza zamlı tarife

Kaçak ve usulsüz doğal gaz kullananlardan, hesaplanacak tüketim miktarlarının bedeli yüzde 300 zamlı olarak alınacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun, kaçak ve usulsüz doğal gaz kullanımına ilişkin tebliği ile doğal gaz piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliğinde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete`de yayımlandı. Buna göre, kaçak veya usulsüz doğal gaz kullanıldığı belirlenen kullanım yerinde, dağıtım şirketinin en az iki yetkilisi ile kaçak veya usulsüz doğal gaz kullananın veya yetkili temsilcisinin imzalayacağı bir tutanakla durum tespit edilecek, tutanağın bir sureti kullanıcıya verilecek.

Ancak kullanıcının tutanağın düzenlenmesi sırasında kullanım yerinde bulunmaması ya da tutanağı imzalamaktan kaçınması durumunda, düzenlenen tutanak kullanım yerine bırakılacak. Tutanakta kaçak veya usulsüz doğal gaz kullanım şekli ve tespit edilen diğer konular açıkça belirtilecek.

Dağıtım şirketinin tespitlerini somut bilgi ve belgelere dayandırması ve tüketici haklarını ihlal etmemesi gerekiyor.

Kaçak olarak doğal gaz kullanma süresi; kontrol, mühürleme, sayaç açma-kapama, sayaç değiştirme, sayaç sökme-takma, pil değiştirme, doğal gaz kullanım sözleşmesi imzalanması, varsa daha önce kaçak doğal gaz kullanıldığına ilişkin tutanak ve hatlara bağlantı yapılması işlemlerinden en son yapılanın işlem tarihiyle, kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süreye göre hesaplanacak. Bu süre bir yılı aşamayacak.

YÜZDE 300 CEZA

Kaçak olarak kullanılan doğal gaz tüketim bedeli; kaçak doğal gaz kullanım miktarı ve faturalandırmanın yapıldığı tarihteki cari perakende satış fiyatı esas alınarak hesaplanacak. Dağıtım şirketi, müşterilerle yapacağı anlaşma ve sözleşmelerde kaçak doğal gaz kullanım miktarının yüzde 200’üne kadar, yinelenmesi durumunda ise yüzde 300’üne kadar ``kaçak doğal gaz kullanım bedeli`` uygulanabileceğine ilişkin hükümlere yer verebilecek.

Dağıtım şirketi, usulsüz doğal gaz kullanımının tespit edilmesi durumunda, tespitin yapıldığı tarihte geçerli olan sayaç açma-kapama bedelinin 3 katına kadar ``usulsüz doğal gaz kullanım bedeli`` tahsil edilebileceğine ilişkin hükümlere anlaşma ve sözleşmelerde yer verebilecek.

Kaçak veya usulsüz doğal gaz kullananların dağıtım şirketinin mülkiyetinde bulunan cihaz ve tesislere verdiği zarar ve ziyan rayiç bedel üzerinden tahsil edilecek.

Kaçak olarak doğal gaz kullananlar, tahakkuk ettirilen bedeli ödeme bildiriminde belirtilen son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlü olacak.

Kaçak tahakkukuna ilişkin ödeme bildirimine, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde dağıtım şirketine itiraz edilebilecek. Bu itiraz, dağıtım şirketi tarafından en geç 10 iş günü içinde sonuçlandırılacak. İtirazın yapılmış olması ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacak.

İtirazın haklı bulunması durumunda tahsil edilen fazla bedel, tespit edildiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde müşteriye, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu`na göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte ödenecek.

Bu arada Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği`nde yapılan değişiklikler de Resmi Gazete`de yayımlandı. Buna göre dağıtım lisansı ihalesinde, bankaların yanı sıra özel finans kurumlarının dolar olarak düzenlediği teminat mektupları da kabul edilecek. Yabancı bankalardan sağlanan teminatlarda Türk banka veya özel finans kurumlarından bir veya birkaçının kontrgarantisi aranacak. Teminatlarla ilgili tüm masraflar teklif sahipleri tarafından karşılanacak.

Dağıtım şirketinin, alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla, abonelerden abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında bir defaya özgü olmak üzere aldığı güvence bedeli, ön ödemeli sayaç kullanan abonelere uygulanmayacak.

Mevcut mekanik sayacın ön ödemeli sayaçla değiştirilmesi durumunda da dağıtım şirketi ek bir bedel istemeyecek.
ANKA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 14:35:32
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 14:40:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?