23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kaçak kurslarda eskiye dönülüyor

Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, kaçak Kuran kurslarına verilecek 3 yıllık ceza 2 yıla iniyor. Mevcut yasada da bu tür kurslara verilen ceza 2 yıl...

Ayrıntıları Milliyet gazetesinde Önder Yılmaz imzasıyla yayımlanan haberden alıntılayarak aktarıyoruz:

Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin İnfazı Kanunu’nda (CİK) yapılan değişikliklerle "kaçak" Kuran kurslarına verilmesi öngörülen 3 yıllık ceza 2 yıla indiriliyor.
AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan yeni TCK, CMK ve CİK’daki değişiklik teklifinde, "kaçak" Kuran kursları açanlara verilecek hapis cezasının 1 yıl indirilmesi öngörüldü.
Buna göre, yasaya aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumların yasaya aykırı olarak açıldığını bildiği halde, öğretmenlik yapanlara verilecek hapis cezasının üst sınırı 3 yıldan 2 yıla indirilecek.

CHP’den tepki

Yürürlükteki TCK’da ise, bu suçlar için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Böylece mevcut düzenlemeye yeniden dönülüyor. Teklife tepki gösteren CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, "Hoşgörü yaratırsanız çeşitli tarikatlar cirit atar. Cezacı anlayışa sahip değilim, ama verilen ceza yetersizken, yeniden indirilmesini doğru bulmuyorum" dedi. Teklifte önerilen diğer değişiklikler ise şöyle:

Okulda taciz de yasada

Töre ve kapkaç cinayetlerinde küçük yaştaki çocukların kullanılmasına ilişkin cezalar artırıldı. 12 - 15 yaş arasındakiler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için öngörülen 9 - 12 yıl hapis cezası, 12 - 15 yıla çıkarıldı.
Cinsel taciz suçunun kapsamına okul ve aile içinde yaşanan tacizler de alındı. Böylece eğitim ve öğretim alanlarında, aynı işyerinde veya aile içinde cinsel tacize 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MİLLİYET
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2005 Çarşamba 13:05:28
Güncelleme :4 Mayıs 2005 Çarşamba 13:08:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?