18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Kaçak rakıdan ölüm nedeni AKP zihniyeti’

Aslansütü rakılarının sahibi Erol Kalaycıoğlu, marketlerde 33 milyon TL’ye satılan bir şişe 70’lik Aslansütü rakısını 2 milyon TL’ye mal ettiklerini belirterek ’’Sahte rakı kaçakçılığının artması aradaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) farkından’’ dedi.

CHP Tokat Milletvekili ve Diren şaraplarının sahibi Orhan Diren de, ’’Sahte rakı ölümlerinin tek sebebi ÖTV’nin bu kadar artmasıdır. Bu, AKP’nin alkole karşı zihniyetinin bir sonucudur’’ diye konuştu.

Aslansütü rakılarını Almanya’da üreterek Türkiye’ye ithal eden TET firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kalaycıoğlu, ’’Almanya’da alkolün litresine tatbik edilen vergi tek rakam. Burada alkolle fabrikada rakı yaparsan farklı, votka yaparsan farklı ÖTV alınıyor. Niye farklı, neye göre farklı? Şaibeli bir durum. Denetimi de zor’’ dedi.

Denetim yapılmıyor

Kalaycıoğlu, 2 milyon liraya mal olan 1 adet 70’lik şişede etil alkol yerine metanol kullanılmasının sadece 200 bin TL’lik bir maliyet avantajı sağlayacağına dikkati çekti. Kalaycıoğlu ’’Bunu kullanmalarının nedeni maliyetten olmasa gerek. Metil alkolü nasıl buluyorlar, bunu bulan etil alkolü nasıl bulamıyor? Yalnız metil alkol değil anasonu da nereden buldukları önemli. Demek doğru dürüst denetim yapılmıyor’’ diye konuştu.

Kalaycıoğlu, Efe ve Burgaz rakılarında tekrar dolumu engelleyecek biçimde şişe ağızlarına tıpa koyulduğunu söyledi ve ’’Böyle bir tıpanın maliyetinin normal kapak fiyatının 4 katı olduğu söyleniyor. Bizim kapak maliyetimiz 1 cent’tir. O halde 3 cent’lik ekstra bir maliyetle şişelerin kaçak rakı imalatında kullanılması engellenebilir’’ diye konuştu.

Diren şaraplarının sahibi Orhan Diren de ÖTV’nin indirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

’’Ölümlerde ve kaçakçılıkta ana sebep, hükümetin vergi politikasındaki yanlışlık. Bu da AKP’nin alkole karşı antipatisinden doğuyor. AKP bu konuya tamamen ideolojik yaklaşıyor. Sadece kaçağı teşvik etmenin yanı sıra namuslu çalışan sektördeki üreticileri de kayıt dışına iter bu iş. Şu andaki prosedürler ile bu işi kontrol etmenin bir imkânı da yok.’’

’Rant, sahteciliği arttırdı’

CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu da, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle ’’sahte rakı ölümlerini’’ Meclis gündemine taşıdı.

Baloğlu, Unakıtan’a ’’Sahte rakı üretiminin devlet tekelinin sona ermesinden sonra yaygınlaşmasının, altyapı hazırlanmadan başlatılan özelleştirmelerle bağlantısına ilişkin görüşünüz nedir? Yükseltilen vergilerin içki fiyatlarını arttırmasının, piyasaya ucuz ve sahte rakı sürülmesini kolaylaştırdığına ilişkin bulguları bakanlığınız dikkate alacak mıdır?’’ diye sordu.


CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 13:24:47
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 13:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?